Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Ducati 1299 Superleggera: Karbonový zázrak s výkonem 215 koní (+video)

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (2)
Ducati si v roce oslav 90 let své existence připravila pro své fanoušky řadu dárků, z nichž tím nejúžasnějším je model 1299 Superleggera, který je výkladní skříní nejmodernější techniky.

Ducati své významné výročí oslavila akcí World Ducati Week 2016, vlastní videohrou a uvedla i speciální model 1299 Panigale S Anniversario. Pro jiné výrobce motocyklů více než dostatečné připomenutí slavné historie, ale italská značka se tímto pouze rozjížděla.

Podzim totiž dokazuje, že Ducati nehodlá žít minulostí, ale míří do budoucnosti. Díky tomu jsme se dočkali zcela nového modelu s tradičním označením SuperSport a nyní se nám v rámci motocyklového veletrhu EICMA, pořádaného v Miláně od 8. do 13. listopadu, představuje Ducati 1299 Superleggera.

Tato novinka může být označena za dokonalou ukázku aplikace nejmodernějších konstrukčních řešení a techniky z oblasti sportovních silničních motocyklů na stroj, který je schválen pro běžný silniční provoz.

Zapomenout zde můžeme na pro značku Ducati tradiční trubkový rám nebo hliníkové či titanové rámy používané konkurencí. Italové totiž za základ své novinky použili rám z uhlíkových vláken. Ten tvoří dvě hlavní části s celkovou hmotnosti 4,0 kg, pod nimiž je zavěšen motor, který je rovněž nosnou součástí, k níž je připojeno rameno z uhlíkový vláken, které nese zadní kolo.

Podobně jako rám je mistrovským dílem i pohonná jednotka v podobě kapalinou chlazeného dvouválce s válci rozevřenými v úhlu 90 stupňů a objemem 1285 cm3.

Jedná se totiž o nejvýkonnější evoluci motoru Superquadro, disponující díky dvousegmentovým pístům, odlehčené klikové hřídeli s novou skříní, přepracovaným hlavám válců, titanovými ojnicí a ventilům i titanovému výfukovému systému značky Akrapovič výkonem 158,1 kW (215 k) při 11.000 min-1 a točivým momentem 146,5 N.m při 9000 min-1.

S touto úžasnou pohonnou jednotkou spolupracuje šestistupňová převodovka s rychlořazením Ducati Quick Shift a samozřejmostí je ta nejmodernější elektronika. Hlavní řídící jednotka 6D IMU (Inertial Measurement Unit) od společnosti Bosch bdí nad armádou asistenčních systému.

Z nich si největší pozornost zaslouží DTC (Ducati Traction Control) a DWC (Ducati Wheelie Control) v provedení EVO. Podle oficiálních materiálů značky mají totiž přinést především jejich přesnější a citlivější zásahy do řízení v případě prokluzujícího zadního, či zvedajícího se předního kola. Oba systémy mohou prostřednictvím přímého řízení škrtící klapky mohou provádět jemné a velmi rychlé korekce.

Systém DTC EVO při nastavení režimu 1 nabízí funkci řízeného smyku zadního kola, kdy dovolí jezdci ovládat plynem prokluz zadního kola a umožní mu s motocyklem driftovat.

Dvojici zmíněných systémů pak doplňují Ducati Slide Control (DSC), Ducati Power Launch (DPL) pro kontrolu rozjedu, Bosch cornering ABS, umožňující brzdění i v zatáčkách, Engine Brake Control (EBC) pro nastavení brzdění motorem a telemetrii Ducati Data Analyser+ GPS (DDA+ GPS).

Za rámem, motorem a elektronickou výzbrojí pak v ničem nezaostává ani podvozek, který využívá těch nejlepších komponentů značky Öhlins v podobě přední plně stavitelné upside-down 43mm vidlice FL936 a zadního stavitelného tlumiče TTX36 s titanovou pružinou.

Brzdový systém značky Brembo s radiální pumpou MCS 19.21 využívá předních kotoučů o průměru 330 mm v kombinaci se čtyřpístkovými třmeny, zatímco vzadu je kotouč o průměru 245 mm s dvoupístkovým třmenem.

Karbon je vedle rámu, zavěšení zadního kola a kapot použit i k výrobě 17palcový kol s deseti paprsky, obouvajících pneumatiky Pirelli Diablo Supercorsa SP o rozměrech 120/70 ZR17 vpředu a 200/55 ZR17 vzadu.

Ducati 1299 Superleggera má rozvor kol 1456 mm a sedlo ve výšce 830 mm. Stroj vedle své techniky či výkonu motorů ohromuje i svou hmotností, která je bez náplní 156 kg, resp. 167 kg u motorky plně připravené k jízdě.

Majitelé, kteří s touto motorkou raději než do běžného provozu vyrazí na okruh, si mohou objednat závodní sadu. Ta díky demontáži zrcátek, směrových světel a držáku registrační značky spolu se závodním výfukem Akrapovič zajistí snížení suché hmotnosti na 155 kg a zároveň zvýší výkon na 162 kW (220 k).

Ducati hodlá tento výjimečný model vyrobit pouze v limitované edici pěti stovek exemplářů. Podle dostupných informací má být cena jednoho motocyklu téměř dva miliony korun, což ve spojení s omezenou produkci zajistí, že většina 1299 Superleggera zmizí v dobře klimatizovaných garážích sběratelů a jen pár jich potkáme na silnicích a okruzích.

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (2)
8. 11. 2016 21:46
Re: Dneska motosekce jede
Ty uz nejezdis? Neboj, jeste bude 15 stupnu...
Avatar - kari.laz
8. 11. 2016 15:50
Dneska motosekce jede
Nejprve Ninja ZX-10 RR a teď tahle Dukárna. To je jak naschvál takto před zimou, když člověk ví co za stroje jde na trh a on se nemůže projet ani na své motorce ;-\