Senna na DVD: Dokumentární film o legendě F1

Aleš Dragoun
Diskuze (8)
V září vychází i v České republice film o trojnásobném mistru světa formule 1, legendárním Brazilci Ayrtonu Sennovi.

Dílo natočené v roce 2010 je uváděno na trh pod sloganem Neznal strach, neznal limity, nepotkal sobě rovného. Ukazuje příběh legendárního brazilského automobilového závodníka Ayrtona Senny, kterého mnozí považují za nejlepšího jezdce historie. A nejen fanoušci, ale i současní a bývalí piloti. Sám Niki Lauda, rovněž trojnásobný šampion královské formule, o něm prohlásil: Byl to nejlepší jezdec, co kdy žil.

Film s jednoduchým a logickým názvem je v první řadě dokumentem. Scénář napsal Manish Pandey a producentskou práci na něm odvedl James Gay-Rees. Snímek představuje Sennovu kariéru ve formuli 1. Fanoušci, ti, kteří ho viděli závodit, i ti, kteří se narodili později, mohou sledovat jeho fyzický a duševní vývoj na závodních okruzích i mimo ně. Brazilec se vždy snažil být co nejdokonalejší a léty se proměnil z talentovaného nováčka v mýty opředenou legendu. Tou se stal po tragických událostech v Imole 1. května 1994. Ayrton byl dosud posledním pilotem, který v seriálu Velkých cen přišel o život a rozloučení s ním se zúčastnilo zhruba 1,5 milionu lidí!

Do F1 vtrhl razantně v roce 1984. Mimochodem, první šanci mu při testování na podzim 1983 nabídl Frank Williams. S modrobílým vozem stejné značky typu FW16 se v 7. kole Grand Prix San Marina v Imole o necelých jedenáct let později poněkud předčasně rozloučil s kariérou aktivního závodníka... Mezitím stihl absolvovat 161 Grand Prix na vozech Toleman, Lotus, McLaren a Williams, 41 z nich vyhrál. Jeho 65 postavení v čele startovního pole bylo rekordem až do Velké ceny USA 2006, kdy tento výkon překonal Michael Schumacher.

Díky úzké spolupráci s rodinou pilota a s vedením formule 1 se film Senna stává prvním skutečně oficiálním dokumentem o jeho životě s mnoha dosud nepublikovanými archivními záběry. Režisér snímku Asif Kapadia měl k dispozici tedy jak rodinný archiv, tak i materiál, který mu poskytl samotný Bernie Ecclestone. Ve filmu nechybí stěžejní momenty, tedy deštivá GP Monaka 1984 či první vítězství v Portugalsku 1985 s tehdy černozlatým Lotusem.

Velký prostor je pochopitelně věnován slavným sezonám u McLarenu, které mu přinesly nejen tři triumfy v jezdeckém šampionátu, ale také doslova otevřenou válku s týmovým kolegou Alainem Prostem. Ta vyvrcholila kolizemi v Suzuce 1989 a 1990, ve druhém případě už Francouz seděl v kokpitu Ferrari.

Každý jezdec formule 1 si přeje vyhrát doma... a co teprve, když jste Brazilec?! Sennův jediný triumf před domácím publikem v Interlagosu byl vskutku emotivním zážitkem pro drtivou většinu zúčastněných. Letos v březnu od něj uplynulo kulatých dvacet let. Záběry z famózního prvního kola (což musí uznat i jeho zapřísáhlí odpůrci) GP Evropy 1993 ovšem ve filmu neuvidíte. Proč? Nevypadalo by to dobře. Byl to Donington s typickým anglickým počasím, bez lidí okolo, takže záběry jsou opravdu špatné a my jsme se chtěli držet příběhu. podotkl v rozhovoru režisér.

Příjmení Senna, které si mladý Ayrton da Silva vypůjčil od své matky, ovšem z nejsledovanější kategorie motoristického sportu nezmizelo. Nese jej také jeho synovec Bruno, současný pilot Renaultu, respektive týmu s plným názvem Lotus Renault GP. O uplynulém víkendu ve Spa-Francorchamps usedl do monopostu v oživené černozlaté barevné kombinaci poprvé a pamětníkům tím cosi připomněl...

Aleš Dragoun
Diskuze (8)
Autorizovaný prodej Servis osobních aut Autobazary Pneuservisy Náhradní díly
Avatar - euro89
5. 9. 2011 16:16
Re: Letim do obchodu!
Vzhledem k tomu, kolik lidí přišlo na film This is it! o Jacksonovi, tak myslím, že by i na film o Sennovi přišlo dost lidí. Senna byl pro F1 stejnou ikonou, jako M.J. pro pop. Jméno Ayrton Senna zná podle mě i ten, kdo formuli viděl jednou v životě na obrázku... :-)
Avatar - Dinar
5. 9. 2011 13:34
Re: Letim do obchodu!
To není film do kina, kolik lidí by na to přišlo? Dokument o závodníkovi z éry před dvaceti lety, víc lidí přijde i na Angeliku a...

Pro nás fanoušky aut a motorsportu je to ovšem moc pěkné podívání, velmi dobře uděláno, komentáře zasvěcených, minimum tlachání, krásné záběry na a z aut té doby, fakt paráda. Až po jeho shlédnutí mi např. došlo, jak byl Senna důležitý pro Brazilce, tohle byla věc, kterou jsme v té době vůbec neregistrovali, troufám si říct, že většina Evropanů, ten člověk byl skutečné ztělesnění snu milionů lidí. Celkově, pěkný, dynamický i zdravě patetický dokument o výjimečném řidiči a závodníkovi. :yes: ;-)
5. 9. 2011 13:32
Re: Letim do obchodu!
Jen doplním svůj článek: Film se dá sehnat v úplně běžné obchodní síti včetně trafik a supermarketů za 199 Kč. Psal jsem ho už před týdnem a neměl jsem cenu k dispozici. Myslím, že je to informace důležitá :-)
Avatar - Starfighter
5. 9. 2011 13:31
Kupky sena
Konečně je dokument v ČR. Pro fajnšmekry doporučuju Blu-Ray verzi :yes:

PS: [odkaz] ;-)
5. 9. 2011 13:24
super film
Myslím, že jsem to už viděl, je to velmi emotivní a strhující dokument, všem jedině doporučuji... slabším povahám i nějaká ta slzička ukápne :-)