Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Tesla Model 3 konečně může na evropský trh. Levná není...

Diskuze (59)
Americká automobilka Tesla může zahájit prodej svého elektromobilu Model 3 v Evropě. Povolení jí vydal nizozemský úřad pro silniční dopravu (RDW).

Sedan střední třídy je pro firmu klíčovým projektem, výrobce luxusních vozů se s tímto autem snaží oslovit masový trh. Dodávky do Evropy mohou začít už v únoru.

Cena nejlevnější verze Modelu 3 bude začínat na 58.800 eurech (1,5 milionu Kč), zatímco exkluzivnější Model S se prodává zhruba od 89.000 eur (2,3 milionu Kč).

"Model 3 splňuje požadavky pro schválení na evropských silnicích," uvádí se ve vyjádření RDW, který je jedním z evropských úřadů pověřených vydáváním licencí pro vozidla a jejich komponenty.

Pro Teslu je povolení mimořádně důležité, neboť se připravuje na rostoucí konkurenci se zavedenými výrobci automobilů. Ti v nadcházejících letech plánují vynaložit téměř 300 miliard dolarů (6,8 bilionu Kč) do vývoje elektromobilů a baterií, upozornila agentura Reuters.

Tesla minulý týden uvedla, že sníží počet zaměstnanců na plný úvazek zhruba o sedm procent, což představuje tisíce míst. "Tesla musí ty škrty provést a zároveň v příštích měsících zvýšit tempo výroby Modelu 3 a uskutečnit řadu výrobních zlepšení," napsal v e-mailu zaměstnancům zakladatel a generální ředitel automobilky Elon Musk.

Tesla tento měsíc snížila ve Spojených státech ceny všech svých elektromobilů, aby tak kompenzovala jejich nižší daňové zvýhodnění.

Diskuze (59)

Doporučujeme

24. 1. 2019 01:04
1,5 milionu?
No tak to je opravdu láce. Lehké BMW i3 s karbonovou karoserií je podstatně levnější a použitelnější, s REXem dokonce s neomezeným dojezdem. Tedy žádná velká revoluce tato nová Tesla. A kdo chce elektromobil co nejlevnější nebo do města, koupí Fiat 500e, klidně dovoz z USA. Cena? Od 300 tisíc, což už není taková darda. Solidní, ne moc jetou i3 lze z USA dovézt kolem půl míče s nájezdem kolem 15 tisíc km. Takže proč bych měl chtít zrovna Teslu za 1,5 - 2,3 milionu? Prestiž?
23. 1. 2019 19:04
Re: Model 3
Karel mozem sa opytat jazdil si uz nejakou Teslou? Lebo vies jedna vec je co si precitas a pozries obrazky a druha vec je realna skusenost. Pretoze tesla je samozrejme mega draha a za tu cenu sa da kupit kopec aut ale je proste ina ako ostatne auta. Mne sa paci na tom aute ta jazda ktora sa neda porovnat s klasickym beznym autom so spalovacim motorom, to ticho ked to zrychluje za akychkolvek podmienok, tie technologie(autopilot, neustale internetove pripojenie kdekolvek). Ktoremu inemu autu sa da na dialku zvisit dojazd ako to urobil Musk ked boli poziare v Kalifornii. Ano interier vyzera dost stroho ale aj popri tom je nalozeny najmodernejsimi technologiami. Mne to pride ako ked niekto hatuje iphone. Ano je neskutocne drahy ale iOS funguje proste perfektne.
23. 1. 2019 17:45
Re: Auto od 1,5 mil.
Minule som pozeral test elekteickej Kony s s klimou + zapnutym vyhrievanim sedadiel dojazd nijako zavratne neklesal. Vravi sa ze Kona je dnes najlepsie elektroauto v pomere cena/uzitkova hodnota.
Avatar - twistedTSD
23. 1. 2019 16:09
Re: Auto od 1,5 mil.
Na tvá přirovnání k mobilním telefonům a Henrymu. Copak výrobcům pevných linek a prehistorických mobilů někdo nařídil vyvinout za 5 let levný a skladný telefon, který umí fotit, pod hrozbou zákazu pevné linky? Ne, dospěli k tomu postupným vývojem.
23. 1. 2019 12:27
Re: Model 3
To je asi jako argumentovat “chces doma svitit nebo jezdit na elektriku? Tak si do obyvaku dej komin z uhelne elektrarny a uvidime, jak dlouho ti hrdost vydrzi”.
To neni moc dobra argumentace, to se moc daleko nedostaneme ... :-)