Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Enza Ferrariho ve filmu si zahraje i Christian Bale

Aleš Dragoun
Diskuze (1)
Kromě snímku s Robertem de Nirem se chystá ještě jeden film o Enzu Ferrarim. Hlavní roli ztvární Christian Bale.

Film začne v roce 1957, kdy se za volantem Ferrari 335 S s dvanáctiválcem 4,0 l/221 kW zabil v závodě Mille Miglia španělský markýz Alfonso de Portago, nepřežil ani jeho spolujezdec a dalších devět diváků. Nešťastný incident znamenal konec slavného, ale nebezpečného klání, které se jezdilo napříč Itálii za běžného provozu. Silnice o délce 1.600 km (v některých ročnících méně, v jiných i více) nebylo přece možno uzavřít...

Nezapomínejme, že v roce 1956 zemřel jediný manželský Ferrariho syn Alfredo, přezdívaný Dino. Toho otec skutečně miloval, bylo to pro něj emotivní období, bohužel v negativním slova smyslu. Navíc se samozřejmě měl stát dědicem veškerého majetku... Vážná nemoc, nevyléčitelná svalová dystrofie, jej bohužel zabila v pouhých 24 letech. Přezdívku Ferrari použil pro monoposty F1, F2 a následně i pro sériové sportovní vozy samostatné značky.

Filmoví producenti se snaží z Ferrariho odkazu vytřískat co nejvíce, záleží na tom, zda ovšem jeho osobnost nakonec dílo vystihne tak kontroverzně, jaká skutečně byla. Závodník, zakladatel týmu a posléze i automobilky je sice vnímán pozitivně, byl mimořádným mužem, legendou a měl značný vliv, i když na závody většinou nejezdil. Ale Enzo Ferrari byl znám také svým arogantním chováním a nebyly mu cizí ani ženy, obzvláště pak přítelkyně vlastních pilotů. Ty nezřídka obtěžoval, takový Chris Amon by mohl vyprávět.

V pořadí druhou plánovanou monografii natočí zřejmě na motivy knihy Brocka Yatese „Enzo Ferrari: The Man, The Cars, The Races, The Machine“ vydané v roce 1991 Michael Mann, alespoň se tak domnívá americký Road & Track. Pracuje na ní už patnáct let, zpočátku mu pomáhal Sydney Pollack. Bývalý představitel Batmana Christian Bale už údajně řekl na nabídku hlavní role své „Ano“. Jenže Britovi je teprve jedenačtyřicet a rozhodně Enza Ferrariho, kterému v té době bylo už 59 let, nepřipomíná. S výrobou se začne v létě 2016.

Film s de Nirem má být jiný, zachytí Ferrariho život od poloviny čtyřicátých let až do smrti v roce 1988, zatím se spekuluje o režisérovi, zájem měl Clint Eastwood. Vznikne v Itálii, stojí za ním Gianni Bozzacchi, majitel producentské společnosti Triworld Cinema. Tifosi budou jistě jásat, obě díla si mohou úspěšně konkurovat. Nejedná se však o zdaleka první na toto téma. Už v roce 2003 natočil dvoudílný životopisný snímek režisér Carlo Carlei.

Aleš Dragoun
Diskuze (1)
24. 8. 2015 11:51
Je fajn,že budou legendu světového motorismu
hrát herci z první ligy a ne nějací manekýni typu Kutchera apod.Teď ještě aby se filmy povedly a nebyly z nich děsivé propadáky jako byla Formule se Stallonem.Ta kontroverznost Enza je daleko menší než kontroverznost geniálního ale nacismem velice pošpiněného Ferdinanda z Vratislavic,takže se tvůrci nemusí bát ukázat zakladatele nejslavnější automobilové značky světa takového,jaký skutečně byl.Jsem opravdu hodně zvědavý,jak to dopadne.