Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Euro NCAP 2017: Subaru Impreza – Poprvé s plným počtem hvězd

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (4)
Subaru Impreza absolvovalo testy organizace Euro NCAP teprve podruhé ve své historii. Nová generace je pak prvním zástupcem své modelové linie, jíž se podařilo získat pět hvězd.

Subaru Impreza bylo organizací Euro NCAP poprvé testováno v roce 2009 a tehdy získalo čtyři hvězdy. Absenci páté hvězdy tehdy zapříčilo chybějící připomínání zapnutí bezpečnostního pásu pro sedadlo spolujezdce.

V případě aktuální generace se Impreza do jisté míry dělí o pětihvězdičkové hodnocení s modelem XV, který je z ní odvozen. Organizace Euro NCAP uvádí, že tyto modely jsou strukturálně identické a zásadní rozdíl mezi nimi představuje světlá i celková výška. Proto byly u modelu Impreza provedeny pouze ty testy, jejichž výsledky může ovlivňovat právě zmíněná výška. V konečném hodnocení se pak tyto testy projevují prakticky jen v kategorii ochrany chodců.

Předmětem testu bylo Subaru Impreza 2.0i-S EyeSight s pětidvéřovou karoserií a pohotovostní hmotností 1462 kg.

Bezpečnostní výbava testovaného exempláře obsahovala tříbodové bezpečnostní pásy s předepínačem a omezovačem síly na všech sedadlech, čelní, boční a hlavové airbagy, kolenní airbag řidiče a připomínání nezapnutého bezpečnostního pásu pro všechna sedadla.

Vůz byl také vybaven systémy automatického nouzového brzdění s detekcí chodců a pro nízké i vysoké rychlosti a rovněž systémem sledování jízdních pruhů.

Pro testy ochrany dětí byla pro šestileté dítě použita sedačka Römer KidFix XP a pro desetileté dítě sedačka Graco Junior.

Ochrana dospělých

Prostor pro cestující zůstal během čelního nárazu 40 procenty přídě stabilní. Údaje z figurín indikují dobrou nebo dostatečnou ochranu všech kritických částí těl řidiče i spolujezdce. Subaru prokázalo, že při tomto typu nárazu poskytuje stejnou ochranu cestujícím různých výšek a sedících v různých pozicích.

crashtest subaru euroncap novemodely video nizsistredni crashtest subaru euroncap novemodely video nizsistredni

Při testech čelního nárazu celou šíří vozu byla ochrana všech kritických částí těla figuríny řidiče dobrá, zatímco u spolujezdce na zadním sedadle byla ochrana hrudníku dostatečná a došlo k podklouznutí jeho pánve pod bezpečnostním pásem.

Při bočním nárazovém testu byla ochrana kritických částí těla řidiče dobrá a Subaru získalo maximální počet bodů.

V náročnějším testu s bočním nárazem na sloup byla ochrana hrudníku řidiče vyhodnocena jako dostatečná a u ostatních částí jeho těla dobrá.

Sedadlo a hlavová opěrka poskytují dobrou ochranu krční páteře při nárazu zezadu (Whiplash) na předních sedadlech. Na základě posouzení geometrie opěrek hlav zadních sedadel se u nich předpokládá dobrá ochrana krční páteře.

Standardně dodávaný systém automatického nouzového brzdění při testování v nízkých rychlostech typických pro městský provoz zabránil srážkám.

Euro NCAP 2017: Kategorie 1 - Ochrana dospělých
Test Čelní - deformace Čelní - celá šíře Boční Whiplash AEB city Celkem
Jednotky body body body body body body %
Ochrana dospělých 7,8 6,8 15,8 2,4 3 35,8 94%

Ochrana dětí

Při čelním nárazu 40 procenty přídě byla ochrana figuríny desetiletého dítěte dobrá až na krk, kde byla ochrana dostatečná. U figuríny šestiletého dítěte byla ochrana hrudníku vyhodnocena jako dostatečná, zatímco u krku i hlavy jako dobrá.

Při bočním nárazovém testu byla ochrana všech kritických části těl figurín šestiletého i desetiletého dítěte dobrá.

Airbag předního spolujezdce lze vypnout pro umístění dětské sedačky proti směru jízdy a informace, které jsou poskytnuty řidiči o jeho stavu, jsou jasné a srozumitelné.

Na sedadla lze správně umístit všechny běžné typy dětských autosedaček.

Euro NCAP 2017: Kategorie 2 - Ochrana dětí
Test Čelní náraz Boční náraz Bezpečnostní výbava Upevnění Celkem
Jednotky body body body body body %
Ochrana dětí 15 8 9 12 44,0 89%

Ochrana chodců

Kapota motoru poskytuje v případě srážky s chodcem převážně dobrou nebo dostatečnou ochranu jeho hlavě, výjimkou jsou oblasti v okolí A sloupků karoserie, které jsou hodnoceny jako slabé a špatné.

Přední nárazník poskytoval na všech zkoušených místech při srážce nohám chodců dobrou ochranu.

K ochraně pánve chodců při srážce uvádí Euro NCAP, že je na řadě míst dobrá, ale na rozdíl od modelu XV jsou zde i místa, kde je vysloveně špatná a to v oblastech mezi maskou chladiče a hlavními světlomety.

Systém automatického nouzového brzdění s detekcí chodců při všech zkušebních scénářích v různých rychlostech zabránil kolizi nebo zmírnil její následky.

Euro NCAP 2017: Kategorie 3 - Ochrana chodců
Test Hlava Pánev Nohy AEB Celkem
Jednotky body body body body body %
Ochrana chodců 19,6 3,8 6 5,3 34,6 82%

Asistenční systémy

Subaru XV je standardně vybaveno systémem připomínání zapnutí bezpečnostních pásů na předních i zadních sedadlech.

Systém sledování jízdních pruhu upozorňuje řidiče, když vozidlo vyjede bez spuštění ukazatele směru mimo svůj jízdní pruh a jemně pomáhá upravit směr jízdy.

Systém automatického nouzového brzdění v testech provedených při dálničních rychlostech zabránil kolizi nebo zmírnil její následky.

Euro NCAP 2017: Kategorie 4 - Asistenční systémy
- Omezovač rychl. Připomínač pásů Jízdní pruhy AEB Interurban Celkem
- body body body body body %
Asistenční systémy 0 3 2,7 2,6 8,3 68%

Celkový výsledek: Pět hvězd

Subaru Impreza dosáhlo v testech organizace Euro NCAP dobrých výsledků v ochraně dospělých i dětských cestujících.

Dobré výsledky pak předvedl tento zástupce značky Subaru i v kategorii asistenčních systémů, kde jeho hodnocení snižuje absence omezovače rychlosti.

V případě ochrany chodců dochází u modelu Impreza oproti XV k mírnému zhoršení, za nímž stojí výsledky testů zaměřených na ochranu pánve chodce.

Euro NCAP 2017 - Rekapitulace výsledků
Kategorie 1 2 3 4 Celkem
Název Ochrana dospělých Ochrana dětí Ochrana chodců Asist. syst. Vážený průměr
Jednotky body % body % body % body % %
Výsledky 36 94% 44 89% 35 82% 8,3 68% 85%
Počet hvězd *****

Jak se hodnotí v roce 2017?

Euro NCAP i v letošním roce věnuje pozornost asistenčním systémům. Jejich hodnocení se tak na celkovém výsledku podílí z 20 %. Naopak tradiční hodnocení nárazové zkoušky se na hvězdičkovém výsledku podílí jen ze 40 % (u starší metodiky 50 %). Ochrana dětí a ochrana chodců do výsledku nadále mluví po 20 %.

Do celkového výsledku je stejně jako v loňském roce zahrnut systém automatického brzdění, který dokáže rozeznat chodce. Euro NCAP věří, že zahrnutí tohoto asistenta do hodnocení pomůže jeho dalšímu rozšíření v nových automobilech. Naopak zahrnutí stabilizačního systému do výbavy se nepočítá, protože je povinným prvkem nových aut.

Podobně jako v loňském roce i letos má být v testech Euro NCAP také možnost dvojího celkového hodnocení. První vyplyne z bezpečnostní výbavy daného vozu, která je jeho standardem napříč státy Evropské unie. Druhé má pak odrážet schopnosti daného auta s bezpečnostní výbavou, která je dostupná za příplatek. Dvojí hvězdičkové hodnocení podle Euro NCAP lidem názorněji ukáže, nakolik příplatkové systémy ovlivní bezpečnost vozidla.

Procenta maximálních bodových hodnocení potřebná pro zisk hvězd (2017)
2017 Ochrana dospělých Ochrana dětí Ochrana chodců Asistenční systémy
Pro ***** 80% 75% 60% 50%
Pro **** 70% 60% 50% 40%
Pro *** 60% 30% 40% 25%
Pro ** 50% 25% 30% 15%
Pro * 40% 15% 20% 10%

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (4)
Avatar - wakantanka
4. 12. 2017 12:27
Re: Kdo?
No dobré ráno ! >:D Takýmto štýlom to tu ide minimálne posledný rok. :-)
4. 12. 2017 12:07
Porovnání
Porovnání výsledků není žádoucí. Na to redakce nedostane souhlas. A hlavně myslím, že to už nikoho z redaktorů ani nenapadne. Zde může v něčem nezvítězit německý koncern tak maximálně jednou za rok a ještě pouze velice těsně. Tak těsně, že to vlastně ani prohra není.
:-(
4. 12. 2017 11:02
Re: Kdo?
Za 1. Blíží se čas vánoční a je třeba zalepit hluchá místa na články aby všichni stihli nákupy.

Za 2. Není politický vhodné srovnání imprezy vůči zavedeným evropským automobilkám, které se holedbají bezpečností a impreze se v testech přiblížili jen díky tomu, že nemá impreza omezovač rychlosti. Neznám nikoho kdo to aktivně a pravidelně používá a u automatu s adaptivním tempomatem to ani nedává smysl.
Avatar - Hammunasakra
4. 12. 2017 10:28
Kdo?
Kterej * myslim kdo byl tak chytrej že rozhod že místo 1 nebo snad 2 článků o aktuální sérii crash-testů který mohly bejt zajímavý a byl by tam prostor pro srovnání a drobnosti jako že tohle je nejbezpečnější auto japonskejch testů atp. = vytvoříte sérii bezpohlavních info o každym testovanym autě zvlášť = aby bylo víc článků?

Tady se z toho stala fakt totálně úpadková novinařina = hůř už to nejde :no:

Teda doufám = protože zatim je to furt jen dolu a dolu :-)