Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Evropským Autem roku 2016 je Opel Astra, ceremoniál jsme sledovali živě

Jan Mička
Diskuze (107)
Vítěz ankety o evropské Auto roku 2016 (COTY 2016) byl vyhlášen v rámci nultého dne 86. ročníku ženevského autosalonu. Nejvíce bodů dostal Opel Astra, rozdíly na dalších příčkách však byly minimální.

Vyhlášení evropského Auta roku proběhlo v rámci ženevského autosalonu již popáté. Odborná porota čítající 58 novinářů z 22 zemí Evropy nejdříve vybrala čtyřicet semifinálových vozů, jejichž seznam později kvůli novým pravidlům zredukovala na pětatřicet. V polovině prosince loňského roku došlo k vyhlášení sedmi finalistů, mezi nimiž nechyběla například Škoda Superb, Opel Astra nebo Volvo XC90 – vozy, které soutěžily o titul Auto roku 2016 v České republice.

Video se připravuje ...

Anketa COTY je transparentní. Před každým vyhlášením vítěze jsou zveřejněny volby jednotlivých porotců, přičemž mezi sponzory byste nenašli jedinou automobilku. Veškerou organizaci má na svědomí sedm předních evropských motoristických magazínů. Každý z porotců má k dispozici 25 bodů, které musí rozdělit mezi finálové vozy. Jednomu vozu lze udělit maximálně deset bodů.

Pravidla ankety jsou velice jednoduchá: nominované vozy se musejí prodávat nejméně na pěti evropských trzích. Právě kvůli tomu opustila původní semifinálovou čtyřicítku například Alfa Romeo Giulia, Toyota Mirai nebo Fiat Tipo. Změnou pravidel se na druhou stranu otevřely dveře malosériovým vozům – například Audi R8, Mercedesu- AMG GT nebo Fordu Mustang. Ještě loni by sítem neprošly, protože bylo požadováno minimálně 5.000 prodaných kusů každého modelu na evropských trzích.

Do finálové sestavy se probojovalo Audi A4, BMW řady 7, Jaguar XE, Mazda MX-5, Opel Astra, Škoda Superb a Volvo XC90. Evropským Autům roku se pravidelně každý týden věnuje kolega Aleš Dragoun a dnes mu do seznamu přibyl další model – Opel Astra K. Nicméně jak můžete vidět v přiložené tabulce, šlo o tvrdý boj. První dva vozy dělí pouhých patnáct bodů, o třetím a čtvrtém místě rozhodnul rozdíl třinácti bodů, a mezi šestým a sedmým místem jsou dokonce pouhé čtyři body.

COTY 2016 - celkové výsledky
PořadíModelPočet bodů
1.Opel Astra309
2.Volvo XC90294
3.Mazda MX-5202
4.Audi A4189
5.Jaguar XE163
6.Škoda Superb147
7.BMW řady 7143

Jediným českým členem poroty COTY je kolega Jiří Duchoň, který ve funkci vystřídal dlouholetého porotce Tomáše Hyana (ankety se účastnil od roku 2000). Z 25 bodů udělil šest bodů Opelu Astra, pět bodů získala Škoda Superb, čtyři body dostala Mazda MX-5, shodně po třech bodech mají Audi A4 a Volvo XC90, a sedmičku uzavírají BMW řady 7 a Jaguar XE – mají shodně po dvou bodech.

„Byl to pro mě první ročník ve volbě evropského Auta roku a snažil jsem se k ní přistupovat co nejzodpovědněji. Velice příjemně mě překvapila úroveň členů poroty – nemyslím tím konkrétně sebe, ale předpokládám, že moji kolegové skutečně patří k tomu nejlepšímu, co v evropské motoristické branži lze nalézt. Kritérií, podle kterých se lze při volbě rozhodovat, je strašně moc, a také z toho důvodu bylo spektrum letošních finalistů tak široké. Bylo to skutečně sedm zcela odlišných aut z odlišných segmentů, přičemž Astra z mého pohledu vyhrála díky své precizní vyváženosti a tím, že prakticky nemá žádný výraznější nedostatek. S těsným odstupem za ní se umístilo Volvo XC90, které naopak bodovalo především díky technologické progresivitě,“ řekl pro Auto.cz bezprostředně po vyhlášení evropského Auta roku 2016 porotce Jiří Duchoň.

Jan Mička
Diskuze (107)
1. 3. 2016 19:54
Re: Ako to ze nevyhral superb?
Samozřejmě před. Pak si je může nechat. :-)
Avatar - white label
1. 3. 2016 11:40
Re: černá ploutev
Psal jsem o hb, u toho jsem to nikde na fotce neviděl (ani u verze GT).
Ale pokud to jde u kombíku, tak to zřejmě půjde i u hb.

P.S. V ceníku je to jen v rámci styling paketu: "Shark anténa - šedá/černá, osvětlené prahy předních dveří (2 kusy), textilní koberce Premium (4 kusy). Cena 11 390 Kč"
Nepíší tam lakovaná v barvě karoserie, ale na tvém odkazu s kombíkem je modrá.
1. 3. 2016 11:02
Re: Zajtra clanok na auto.cz
ale aj astra, mali by s tým bavori niečo spraviť
1. 3. 2016 09:04
Re: Posuny
Objektivne priniesla do triedy kvalitne sedacky - neviem o tom, ze by niekto v mainstreame ponukal kombinaciu sedaciek v elektrike s pamatou (zdravim Golf), plnym rozsahom nastaveni s moznostou predlzit sedak (!) a uz vobec nie odvetravanie.

Druha vec su matrix led svetla s vysekavanim. Tu sice je konkurencia silnejsia, ale vysekavanie tiez zatial nikto neponukal, ani o triedu vyssie vramci mainstreamu.

To mi pride viac ako dost. Co nove priniesol Golf 7 pri uvedeni, kedze je (v predajoch) kralom triedy?
1. 3. 2016 07:56
Re: černá ploutev
Nestačí ti položka v ceníku? Máš na výběr černou nebo lakovanou.
[odkaz]