Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Exagon Motors Furtive-eGT: francouzský elektrosupersport je konečně zde

Michal Fokt
Diskuze (1)
Na elektrický supersport Furtive-eGT už se možná trošku pozapomnělo, ale Francouzi se od původně avizovaného plánu zase tak moc neodchýlili. Nyní už by snad mělo být vše připraveno k výrobě.

Historie projektu Furtive-eGT, vymyšleného francouzskou firmou Exagon Motors, se píše od roku 2010. Tedy ta oficiální, protože v Paříži už se představil koncept nebo prototyp, chcete-li, s tím, že po všech testech a zakončení vývoje se měla výroba rozeběhnout koncem roku 2012.

To se očividně tak úplně nestihlo, ale jak můžete vidět, Furtive-eGT se nyní objevilo v Ženevě a jedná se prý už skutečně o produkční verzi, která má i to nejdůležitější - cenu. ta činí nikterak zanedbatelných 388.000 euro. O zahájení výroby se konkrétně nemluví, nicméně se vzhledem k okolnostem dá očekávat, že započne ještě letos. Kolik aut chtějí Francouzi vyrobit, si zatím nechávají pro sebe.

A jak tedy vypadá finální specifikace? Snesitelných 1650 kg těžký 2+2místný vůz pohání dva elektromotory Siemens o společném výkonu 402 koní a stálém točivém momentu 510 Nm. Roztáčí prostřednictvím třístupňové robotizované převodovky zadní kola s takovým nadšením, že Furtive-eGT zrychlí z nuly na stovku za 3,5 s a jeho maximálka musí být elektronicky omezena na 250 km/h.

Šťávu si elektromotory berou z 227 kg vážících Li-Ion akumulátorů s kapacitou 53 kWh, které umožní při ukázněném stylu cestování urazit na jedno nabití vzdálenost až 360 km.

Michal Fokt
Diskuze (1)
Avatar - wladyk
6. 3. 2013 21:42
Sporťák do zásuvky....
Už je to tady zase. Takové nesmysly nemají budoucnost. Když budu "ukázněný", abych ujel 360 km tak nepotřebuji sporťák. Naopak, když využiji potenciál tak musím jezdit "kolem komína" jinak se domů vrátím na podvalu. :no: