Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Ferrari 250 GTO je nové nejdražší auto na světě

Michal Fokt
Diskuze (2)
Tak nám padl další rekord, co se nejdražšího automobilu týče. Jedno Ferrari 250 GTO z roku 1963 se prodalo za neuvěřitelných 52 milionů dolarů!

Kolik peněz byste byli ochotní dát za půlstoletí staré auto? Ne, není to chyták, auta ze šedesátých let jsou dnes sběrateli velmi oblíbená a jsou ochotni za ně dát spousty peněz. Ale co je moc, to je moc. Ještě minulý týden se mohlo těšit titulem v aukci nejdráže prodaného auta a tím pádem i zřejmě nejdražšího auta světa Ferrari 250 GTO z roku 1962, s nímž jezdil sám Stirling Moss. To se vloni prodalo za působivých 35 milionů dolarů. Je to balík, ale nový rekord zvedl laťku o 49 %.

Nové nejdražší auto planety je taktéž Ferrari 250 GTO, takže pokud vám nějaké rezne ve stodole, měli byste asi dát fofrem do pucu. Tenhle kousek je z roku 1963, má šasi číslo 5111 a může se také pochlubit bohatou historií včetně vítězství na (pochopitelně automobilovém) Tour de France 1963, k němuž jej dovezl francouzský jezdec Jean Giuchet.

Kupec, jenž dal za auto astronomickou sumu 52 milionů dolarů (ano, počítáte správně, dost přes miliardu korun), není znám a i fotografie v galerii jsou pouze ilustrační, protože dotyčný vůz byl prodán soukromě, cena tedy nevyšplhala do této výše po tvrdém boji v aukci (!). O autě se tak ví pouze to, že dosud bylo součástí sbírky Paula Pappalarda.

Michal Fokt
Diskuze (2)
5. 10. 2013 11:26
Nadherna klasika
a opravdovy automobilovy skvost.
At si vocas s nanukem ty svoje s*acky blaboli jak chce, tohle je FERRARI!
4. 10. 2013 18:39
Design
No je rozhodne krajsie nez tie nove...