Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Ferrari California HELE: Vysoké emoce, nízké emise

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)
Jů, to je nová California HELE.

Ferrari v Paříži představilo model California vybavený systémem HELE (High Emotion Low Emissions). Ten se má postarat o zachování dynamických jízdních výkonů při snížení spotřeby paliva a emisí CO2.

Ferrari California je poháněno vidlicovým osmiválcem o objemu 4,3 litru. Tato pohonná jednotka s výkonem 338 kW (460 k) a točivým momentem 485 Nm má ve standardním provedení emise CO2 299 g/km.

Italská automobilka se zaměřila na snížení emisí a spotřeby paliva. Prvním výsledkem je systém HELE (High Emotion Low Emissions). Jeho součástí je systém Stop&Start, nový ventilátor chladiče motoru, ovládání palivové pumpy, přeprogramované ovládání kompresoru klimatizace a logiky řazení, které se lépe přizpůsobuje jízdnímu stylu řidiče. Současně došlo k úspoře 2 kg hmotnosti a zlepšení odporu vzduchu ve vysokých rychlostech o 5 %.

Výsledkem všech těchto úprav je snížení emisí CO2 o 29 g/km na 270 g/km. Současně emise v městském provozu klesly o 23 %. Zároveň se California vybavená systémem HELE pyšní o 25 Nm vyšším točivým momentem. Stop&Star rozhodně nebude obtěžovat milovníky rychlých startů, protože nastartuje motor již 230 milisekund od povolení tlaku na brzdový pedál, popřípadě po ťuknutí do pedálu plynu nebo pádla řazení.

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)