Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Ferrari Daytona z roku 1974 zůstává v rodině (video)

Aleš Dragoun
Diskuze (2)
Klasická Ferrari jsou již dlouho objektem zájmu sběratelů a většinou se draží. Představovaná Daytona je ale unikátní, protože ji 41 let vlastní jedna rodina.

Některá klasická auta jdou z ruky do ruky jako lehké děvy, jiná odpočívají léta zapomenuta v prachu garáží či stodol. A pak jsou tu taková, které jejich majitelé udržují, hýčkají a doslova rozmazlují. Ferrari Daytona, pardon, oficiálně 365 GTB/4, je považováno za jedno z nejúžasnějších gétéček všech dob, i když vlastně není ještě tak staré. Ale sama maranellská automobilka je stejně jako třeba Porsche velmi mladá. Daytona byla přezdívka podle slavné závodní trati na Floridě, vzpínající se koník ji nikdy sám nepoužíval.

Příběhy, kdy jeden vůz patřil jedné rodině po celá desetiletí, jsou vždycky zvláštní a zajímavé. Najdou se i u nás, nehledě k těm, kdy vlastník své auto prodá, po určitém čase je mu po něm smutno a podaří se mu objevit svého bývalého miláčka znovu. Konkrétní stroj, který kdysi vlastnil, pak koupí zpět. Matthew Lange je součástí jednoho takového příběhu, v hlavní roli ovšem figuruje ferrari s vidlicovým dvanáctiválcem. V garáži mu totiž stojí rudá Daytona ročníku 1973, ale nikdy se jí nezbavil a ani tak samozřejmě nehodlá učinit. V rodině je už jedenačtyřicet let, koupil ji jeho otec jako rok starou ojetinu.

Matthewovi je ovšem stejně, i proto má k němu zvláštní vztah. Táta mu svůj klenot přenechal ve třiceti, mnohem dříve, než původně slíbil. I tak se s ním musel samozřejmě naučit jezdit, dvanáctiválec DOHC 4,39 l se šesticí dvojitých karburátorů Weber přece dává 258 kW. No, v americké specifikaci možná o něco méně, protože měla sníženou kompresi a jiný výfuk. Daytona však umí upalovat až dvěstěosmdesátkou. Jízdní vlastnosti vozu jsou samozřejmě na úrovní gétéček první poloviny 70. let a nikoli těch dnešních, při vší úctě k elegantnímu kupé s výklopnými světly. Nezapomeňme, že jej navrhl velmistr Leonardo Fioravanti. A to mělo pětistupňovou manuální převodovku u zadní nápravy, vyspělý podvozek s lichoběžníkovými závěsy a vinutými pružinami. „Poprvé mě hodně vyděsilo,“ přiznává na videu od Petrolicious hrdý majitel.

Matthew Lange svým vozem pravidelně jezdí, což mu my, normální smrtelníci, můžeme tak akorát závidět. I táta ho používal každý den, proto má najeto 64.300 km. Na auto této značky je to dost, nemyslete si. Dokonce s ním a manželkou vyrazil i do střední Evropy, za jeho volantem prostě relaxuje. Jeho Daytona rozhodně není ve stavu voňavky, která může vyhrát hlavní cenu na soutěži elegance. Ale žije, jezdí a má neopakovatelné kouzlo léty nastřádané patiny. Ona je to také obrovská vzácnost, vždyť v Maranellu postavili v období 1968-1973 jen 1.284 kupé a k tomu ještě 122 spiderů GTS/4.

Aleš Dragoun
Diskuze (2)
10. 4. 2015 09:19
Re: Nezdá se,
"Americká specifikace" s volantem na pravé straně mi také nějak vrtá hlavou. ;-\
Avatar - Dzakobo
10. 4. 2015 08:31
Nezdá se,
že by toto konkrétní auto bylo v americké specifikaci, když má volant vpravo a pán je evidentně Angličan. Už vidím, jak by někdo z USA převážel auto do střední Evropy, aby se zde projížděl >:D .