Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Tohle Ferrari F12tdf byste předjeli i trabantem. Prototyp už jezdí jen 24 km/h

Lukáš Volšický
Diskuze (1)

V Americe se prodává vývojová mula Ferrari F12tdf. Automobilka ji omezila na velmi nízkou maximální rychlost, aby mohla sloužit pouze jako výstavní vůz.

Ferrari je synonymem pro vítězství a rychlost. V automobilových aukcích se pravidelně prodávají unikátní historické i moderní modely z produkce italské továrny na sportovní vozy, ale právě teď se americkém aukčním serveru Bring a Trailer objevila unikátní vývojová mula. Největší zajímavostí tohoto konkrétního kusu je skutečnost, že se automobilka postarala o to, abyste s ním nejezdili rychle. Tohohle hřebce si totiž namaže na chleba i trabant.

Berlinetta, která na první pohled vypadá jako normální Ferrari F12tdf, je ve skutečnosti prototypem vyrobeným při vývoji produkčního modelu. Technicky je vylepšeným standardním Ferrari F12berlinetta s vysokootáčkovým atmosférickým 6,3litrovým vidlicovým dvanáctiválcem. Italská továrna jej však po úspěšně dokončeném vývoji upravila tak, aby vyvinul maximální rychlost pouhých 24 kilometrů v hodině.

Po vyřazení z flotily vývojových mul byl unikátní prototyp Mulotipo MP4 převezen do Spojených států amerických, kde sloužil jako předváděcí a výstavní vůz. V roce 2022 jej koupil autorizovaný dealer z kalifornského města Costa Mesa a aktuálně jej prodává na americkém aukčním serveru.

Video se připravuje ...

Uvádí, že dvanáctiválcové kupé před vyřazením a omezením výkonu najelo přibližně 32 tisíc kilometrů, ale už není možné jej zaregistrovat pro silniční provoz. Informace od prodejce pak uvádějí, že by výměnou řídicí jednotky motoru nebo nahráním nového softwaru mohlo být možné jej plně odemknout na původních plných 770 koní sériového Ferrari F12tdf, ale vzhledem k nemožnosti registrace to moc nemá smysl.

A za jakou cenu se v Americe prodává? Na serveru Bring a Trailer je zveřejněna prodejní cena 450.000 amerických dolarů, což je přibližně 10,5 milionu korun při aktuálním kurzu. To je přibližně třetinová cena oproti sériovým Ferrari F12tdf, na jaká můžete narazit v evropských inzercích.

Lukáš Volšický
Diskuze (1)

Doporučujeme

10. 4. 2024 20:34
Ferrari
Čím jsem starší tím mě ferrari nezajímají furt stejně.