Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Fiat Chrysler dostal rekordní pokutu 105 milionů dolarů

redakce AUTO.CZ
Diskuze (5)
Pokuta koncernu FCA překonala předchozí „rekord", který držela automobilka Honda. Musela zaplatit 70 milionů dolarů za neinformování o nehodách vozů, zraněních a úmrtích.

Americký Národní úřad pro bezpečnost silničního provozu (NHTSA) udělil automobilce Fiat Chrysler Automobiles (FCA) rekordní pokutu 105 milionů dolarů (2,6 miliardy Kč) kvůli selháním při svolávání milionů vozů ke kontrole. Uvedla to agentura Reuters s odvoláním na dokumenty NHTSA.

V rámci dohody mezi automobilkou a úřadem FCA souhlasila, že nabídne majitelům některých vozů jejich odkup, nebo částečnou výměnu či opravu zdarma. Částečná výměna, třeba formou koupě nového vozu, kdy se starý vůz vezme na protiúčet, se má uskutečnit u sportovně-užitkových vozů Jeep, kterým hrozil únik paliva z nádrže a následný požár. Odkup se pak týká více než 500.000 vozů Dodge Ram, Dakota či Chrysler Aspen.

Nabídka odkupu aut je rovněž rekordní. Většinou se k odkupu aut výrobcem přistupuje, když je závada tak rozsáhlá, že ji nelze odstranit, a vůz je proto nutné vyřadit z provozu. Podle dohody FCA rovněž souhlasil, že umožní nezávislému kontrolorovi, aby provedl audit jeho kontrol vozů za poslední tři roky.

redakce AUTO.CZ
Diskuze (5)
Avatar - Barrichello
28. 7. 2015 08:30
Další svolávačka
spínací skřínky

Po koncernu General Motors musí řešit problém s vadnými spínacími skříňkami také italsko-americká automobilová skupina Fiat Chrysler Automobiles.

Nyní svolává ve Spojených státech do servisů více než 700 000 automobilů. Rovněž jejich přepínače u zapalování mohou způsobit nechtěné vypnutí motoru, jak informují dokumenty amerického Národního úřadu pro bezpečnost silničního provozu (NHTSA). Kvůli podobnému problému se loni stal terčem ostré kritiky americký konkurent skupiny - firma General Motors (GM).

Opatření se týká sportovně-užitkových vozů Dodge Journey a malých dodávkových automobilů Chrysler Town and Country a Dodge Caravan. Přepínač u zapalování těchto automobilů se za určitých okolností může samovolně přesunout ze zapnuté do vypnuté polohy, což zastaví motor a deaktivuje airbagy a posilovače řízení a brzd.

Tato situace podle odborných posudků nastává zejména tehdy, když je klíček v zapalování ve svazku s jinými klíči, nebo je zatížen přívěsky. Při přejetí nerovnosti se pak zapalování samo vypne.

Ten Michal David tam bude mít dobrej job :o))
27. 7. 2015 12:19
Re: Honda, Hyundai-Kia, Mazda
Suzuki.
27. 7. 2015 11:32
Honda, Hyundai-Kia, Mazda
Další koncerny-automobilky už jsou pro spojení/úzkou spolupráci s FCA málo vhodné, protože jsou velké až až. Možná ještě nějací číňani. Úspory za společný vývoj by byly citelné, tak proč ne.
27. 7. 2015 10:36
Re: Breaking News: FCA Angažovala Michala Davida
Jojo, a proto už několik let FCA vytrvale zvyšuje svůj podíl na trhu.
Avatar - Barrichello
27. 7. 2015 10:01
Breaking News: FCA Angažovala Michala Davida
Nazpívá pro ně nový reklamní sport s písničkou "Když se nedaří, co se dařit má".

FCA to vede ne od 10 k 5, ale od 5 k nule.

Zatajuje svlávačky a problémy, po opravě závady střešního okna dál závada trvá (Jeep GCH), problémy s 9+st. převodovkami, hacknutý Cherokee, pokles prodejů značky Fiat a Dodge na US trhu a vcelku významný, posouvání premiér nových modelů, ostuda s veřejným oslovování kde koho s žádostí o spojení, mizerná kvalita dle JD Power, 100 let trvající přestavba závodu na výrobu minivanů v Kanadě atd, atd.