Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Finská Rally 2011 – Na úvod nejrychlejší Loeb, Hirvonen má potíže

Michal Otruba
Diskuze (5)
K potupě domácích zatím ve Finsku celkově vede neskandinávec, největší domácí eso pije kalich hořkosti již od první erzety.

Osmou soutěží včera pokračoval světový šampionát WRC, tentokráte se jezdci, týmy a soutěžní speciály přesunuly do Finska k městu Jyväskylä, kde odstartoval další ročník této náročné šotolinové soutěže. A že je to jedna z těch nejtěžších (a současně nejkrásnějších) soutěží se shodnou snad všichni soutěžáci – zvlněná šotolinová cesta lemovaná stromy a příkopy se snad tisíci horizonty a skoky, po nichž auta najíždí s větší či menší prodlevou rovnou do zatáček lemována nesčetnými jezery a jezírky. A to vše pro našince v naprosto šílených rychlostech absolvují posádky v naději, že snad porazí alespoň jednoho domácího pilota, kterých tu startuje celá řada. A pro které je to domácí prostředí na kterém vyrůstali a „mají ho v krvi“ a ostatní NEskandinávci se jim prostě nemůžou rovnat.

Soutěž byla tradičně rozdělena do tří etap, 22 rychlostních zkoušek, začínala netradičně již ve čtvrtek a dohromady piloti prolétli 314,4 měřených kilometrů. Mezi startujícími můžeme nalézt také několik Čechů – Martin Semerád se bude snažit se svým Mitsubishi Evo IX obutým do čínských pneumatik Dmack udržet vedoucí pozici v šampionátu PWRC. Se svou Fiónou (Ford Fiesta S2000) se bude snažit Martin Prokop o co nejvíce bodů do hodnocení SWRC, kde je největším favoritem domácí Juho Hänninen se Škodou Fabia S2000. A mezi „mladíky“ se ve FIA Academy opět představí s Fordem Fiesta R2 talentovaný Jan Černý (tentokráte pojedou účastníci akademie všechny tři etapy).

Jari-Matti Latvala v domácím Finsku oslaví stý start v MS a stane se tak v šestadvaceti letech nejmladším jezdcem historie, který tuto metu pokořil. Opačné starosti má Petter Solberg, kterému odešel jeden z významných sponzorů a stojaté vody pořádně rozvířil Kimi Raikkonen, který se má údajně vrátit zpátky do Formule1.

Před soutěží se také poctivě testovalo, někteří se do toho položili tak, že svůj vůz poslali mimo trať:

Kromě Ogiera měl problémy také Meeke:

Předsoutěžní shakedown dlouhý 3,2 km ovládly vozy Citroën, domácí borci se zatím moc neprosadili. Nejrychleji zkušební úsek projel Loeb (1:35,7) před Ogierem (+0,6). Čest domácích zachránil třetím místem Latvala (+0,9). Piloti továrního Mini Meeke a Sordo zajeli shodný, desátý čas (1:37,6), Nor Ostberg se údajně podíval do příkopu, naštěstí bez závažnějších následků.

První etapa: Nejrychleji francouzští Sebové

Čtvrteční etapa se skládala ze tří odpoledních rychlostních zkoušek, které měřily 39,7 km. Nejrychlejší úvod měl domácí jezdec Ketomaa na Fiestě WRC následovaný Ogierem (+0,2) a Latvalou (+3,5). Velké problémy postihly jedničku továrního Fordu Hirvonena, kterému v levé zatáčce přestalo reagovat auto, trefil strom a přišel o brzdy.

Ve druhém včerejším testu pořádně zatáhnul Loeb a dostává se do celkového vedení. Druhým dílčím místem se blýsknul Sordo a třetím zase Matthew Wilson. I přes Hirvonenovu snahu se nepodařilo závadu na brzdách odstranit. Jeho Fiestě upadnul brzdový kotouč a zablokovalo se kolo, kterému posléze explodovala pneumatika. Mikko si vybírá svůj kalich hořkosti do dna.

I ve třetí – divácké – vložce byl nejrychlejší Loeb, tentokrát mu sekundovali Ogier (+1,1) a Petter Solberg (+1,4). Velký Seb se tak po prvním dnu ujímá celkového vedení o 2,8 sekundy před malým Sebem a o 4,4 před domácím Latvalou. Hirvonen je až devětadvacátý se ztrátou přes 2 minuty. Potěšující je šesté místo Sorda na Mini (+14,6).

„Jeli jsme opravdu naplno, neudělal jsem žádnou chybu, povrch byl velmi suchý, takže jsem trochu čistil trať. Uvidíme co se stane zítra, když pojedu první, ještě nevím jak bude. Pozitivem je fakt, že můžeme odskočit Mikku Hirvonenovi,“ komentuje vedoucí Sebastien Loeb první finskou etapu.

SWRC, PWRC a FIA Academy

Mezi „es-dvoutisícovkami“ zatím s přehledem kraluje mladý Estonec Tanak, který vyhrál dvě delší zkoušky. 8,5 sekundy ztrácí domácí Hänninen na tovární škodovce, o 21,6 sekundy zpět je Martin Prokop – jeho manko dělá cca 0,5 sekundy na kilometr. Potěšující je, že čtvrtý Brynildsen ztrácí dvakrát tolik.

„Potvrdilo se, co jsem čekal, Tänak ukazuje, že je opravdu ďábelsky rychlý a bude to pro mě s Mikkem těžké, přestože jsem doma a místní tratě mám v krvi,“ říká druhý Juho Hanninen.

Mezi produkčními vozy nejlépe začal Švéd Flodin, těsně za ním byl ovšem domácí Nikara, který ho celkově v poslední erzetě o 0,5 sekundy předstihnul. Třetí je Novozélanďan Paddon (+13,1), český jezdec Martin Semerád je pátý se ztrátou rovných 43 sekund.

Mezi mládeží v Akademii je na tom nejlépe Fischer před Breenem (+22,7) a šampionát vedoucím Kaurem (+23,9), Jan Černý je se svou žlutočernou Fiestou R2 jedenáctý s mankem 1:30,4.

Celkové výsledky Neste Oil Rally Finland 2011 po první etapě:

PořadíPosádkaVůzČas (ztráta na 1.)
1.Sébastien Loeb / Daniel ElenaCitroën DS3 WRC20:17,5
2.Sébastien Ogier / Julien IngrassiaCitroën DS3 WRC+2,8
3.Jari-Matti Latvala / Mikko AnttilaFord Fiesta RS WRC+4,4
4.Jari Ketomaa / Mikka StenbergFord Fiesta RS WRC+7,0
5.Petter Solberg / Chris PattersonCitroën DS3 WRC+12,6
6.Dani Sordo / Carlos Del BarrioMini Cooper WRC+14,3
7.Ott Tänak / Kuldar SikkFord Fiesta S2000+17,3
8.Mads Ostberg / Jonas AnderssonFord Fiesta RS WRC+18,6
9.Kris Meeke / Paul NagleMini Cooper WRC+20,9
10.Juho Hänninen / Mikka AnttilaŠkoda Fabia S2000+25,8

Michal Otruba
Diskuze (5)
Avatar - Hammunasakra
30. 7. 2011 00:19
Re: Jeď!
Jen ať jim (nadále) patří, hlavně když vyhraje SEB(astian Loeb) :yes: :-)
Avatar - Hammunasakra
30. 7. 2011 00:18
Re: Jeď!
Nojo - už NEmužete říci NEvyhráli ... a co se povedlo jednou... ;-)
Avatar - Nerez
29. 7. 2011 20:30
Re: Jeď!
Jednou, to byla doufám vyjímka potvrzující pravidlo. Švédsko a Finsko má zkrátka patřit Skandinávcům. GO FORD :yes: :yes: :yes:
29. 7. 2011 13:47
Re: Jeď!
To máš stejně jedno, Frantíci Finskou rally nevyhrávájí ;-)
Avatar - Hammunasakra
29. 7. 2011 10:42
Jeď!
SEBastiane (LOEBe - aby nevyhrál jiný Seb, jako minule ;-) ) jeď Jeď JEĎ (jsem s tebou, držím palečky, ty "musíš" vyhrát)! :-)