Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Fisker Atlantic aneb Project Nina už bez tajemství

David Bureš
Diskuze (2)
Menší model značky Fisker bude používat přeplňovaný zážehový dvoulitr z dílny BMW.

Automobilka Fisker už delší dobu chystá uvést na trh model menší než je současná, pět metrů dlouhá Karma. O chystaném voze se dosud mluvilo jako o Projektu Nina, sériový automobil se však bude jmenovat Atlantic. Malý Fisker bude oficiálně představen tento týden na autosalonu v New Yorku.

Svým vzhledem Atlantic naváže na větší Karmu, očekávat můžeme agresivní a svalnaté linie. Při pohledu z boku bude vůz lehce evokovat dvoudveřový automobil – podobně jako u Alfy Romeo Giulietta budou kliky zadních dveří zakomponovány do C sloupku.

Atlantic bude tak jako Karma plug-in hybridem. Zatímco Karma používá dvoulitr z dílny General Motors, pod kapotou Atlanticu bude pracovat agregát od BMW. Jednat se bude o přeplňovaný benzinový čtyřválec o zatím neznámém výkonu. Motor bude sloužit jako generátor pro baterie.

Podle dřívějších informací budou dodávky motorů zahájeny koncem roku 2012 tak, aby byl Atlantic připraven pro sériovou výrobu v roce 2013. Americké ministerstvo energetiky ale údajně zablokovalo společnosti Fisker Automotive přístup k půjčce 529 milionů amerických dolarů z důvodu neplnění plánů v daných termínech, což mělo vést k zastavení vývoje Atlanticu. Nechme se tak překvapit a počkejme na nejnovější zprávy přímo z automobilky. Více se o vozu pravděpodobně dozvíme na nadcházejícím newyorském autosalonu.

Menší Fisker má stát zhruba 50.000 dolarů (cca 925 tisíc korun), což je ani ne polovina ceny Karmy. Základní verze Karmy na německém trhu stojí 101.800 euro (asi 2.515.000,- Kč).

Vedle samotného sedanu Atlantic automobilka plánuje i další odvozené varianty. V plánech je například kupé.

David Bureš
Diskuze (2)
4. 4. 2012 11:02
Re: výborne
Za mna taktiez, i ked osobne by som tam radsej prijal nejaky benzinovy 6-valcek :-) . Kazdopadne po dizajnovej stranke uplna spica. BTW, nejake foto interieru sa nenajde? THX.

PS: tuto vo full HD - [odkaz] ;-)
Avatar - Czerwik
2. 4. 2012 17:13
výborne
za Karmu, Surf aj Atlantic prsty hore :yes: :yes: :yes: