Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Ford Edge: Americký crossover v nové generaci také pro Evropu

Aleš Dragoun
Diskuze (6)
Na autosalonu v Los Angeles vystavuje Ford novou generaci crossoveru Edge. Právě té bychom se měli dočkat i v Evropě.

Ford vyrábí model Edge už sedm let a v únoru 2010 jej podrobil modernizaci, takže na změnu je určitě nejvyšší čas. Novinka je prezentována coby koncept, ale velmi blízký sériové výrobě. Automobilka o něm tvrdí, že se jedná SUV střední velikosti, pochopitelně té americké. Edge také vypadá jinak než všechny nové Fordy prodávané v Evropě. Boční silueta je podobná první generaci, zřejmě to byl záměr, linky jsou však mnohem odvážnější. Nový Edge nevznikl „podle pravítka“, jeho vnější tvary lze považovat za sportovní a dynamické.

Přídi dominuje obří maska chladiče s třemi dvojitými žebry. Nacházejí se v ní i klapky, které napomáhají aerodynamice a udržují optimální teplotu motoru. Další podobné jsou v nárazníku. Úzká hlavní světla se protáhla do boků, zadní jsou vodorovná a vizuálně propojená, našla místo hned pod oknem. Všechna pochopitelně tvoří diody. Minulá generace je měla mimochodem svislá.

Koncept je vybaven samočinným parkovacím pomocníkem, který se dá aktivovat pouhým stiskem tlačítka, nebo dokonce zvenčí dálkovým ovladačem. Auto tedy parkuje skutečně samo. Umí se také vyhýbat překážkám, které se nacházejí ve stejném pruhu, ať už jde o stojící objekty, nebo pomalu se pohybující. Pokud je řidič nezpozoruje, Edge přibrzdí a otočí volantem. Příslušné parkovací místo si také dokáže vyhledat pomocí senzorů. Adaptivní řízení pomáhá při nízkých rychlostech. Prakticky se jedná o chytrý elektrický posilovač řízení. Všechny tyto asistenční systémy jsou samozřejmě ve stádiu vývoje a do série se hned tak nedostanou. O pohonném ústrojí studie nepadlo ani slovo. Předpokládáme, že pod kapotou se nachází jeden z přeplňovaných zážehových motorů v kombinaci se start-stopem. EcoBoost a Ford to ani nepopírá, čísla si však alespoň prozatím nechává pro sebe.

Červenooranžovému laku říká výrobce Cooper Flame (tedy doslova „měděný plamen“). Interiéru vládne kůže na přístrojové desce i sedadlech a desetipalcová obrazovka informačního systému MyFord Touch. I vnitřek svítí diodami, tentokrát modrými. Zadní cestující mají k dispozici dvě obrazovky, výrobce se s jejich popisem nezabýval, zřejmě budou sloužit hlavně pro zábavu a sledování filmů.

Nový Edge se objeví v prodejnách Fordu zcela určitě ještě v příštím roce. Kromě Severní Ameriky se má prodávat i na jihu téhož kontinentu, v Číně a přijde také do Evropy. Modrý ovál jej chce totiž nabízet globálně. Na starém kontinentu ovšem nesmí chybět turbodiesel...

Aleš Dragoun
Diskuze (6)
Avatar - twistedTSD
20. 11. 2013 19:34
hmm
Tak trochu jsem tušil, že nádherný design Edge se s příchodem nové globální generace stane minulostí...Ne že by to byla až taková tragédie, ale nezaujal mě.
20. 11. 2013 19:14
Re: Bože, to je ale obluda!
PM2, ked chces pisat o krabiciodnych autach, tak mas dva eno-nuno kalfasy: Ford Flex a predchadzajuci Range Rover. Juj, este som zabudol na "referencny" Mercedes G!
20. 11. 2013 15:31
fajn
vysoka predna cast, podobne ako pri EcoSporte...nakolko sa mi paci aj sucasna generacia Edge, nemam s designom novinky najmensi problem. za mna palec hore. fakt je to len otazka osobneho vkusu... :yes:
Avatar - Aladeen
20. 11. 2013 15:29
Interiér
Žeby sa vo Forde ukludnili ? Interiér už vyzerá k svetu ! :yes:
20. 11. 2013 12:28
Re: Bože, to je ale obluda!
Tož vzhled je osobní záležitost. A konečném rozhodnutí záleží na ceně. Pokud by to prodávali za ceny jak v US tak by možná i něco prodali.