Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Ford Fiesta RS WRC: Nový stroj pro mistrovství světa v rallye

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (6)
Ford si stejně jako její největší konkurent Citroën musel pro příští sezónu připravit nový závodní vůz pro třídu WRC. Po dvou generacích Focusu nastoupí Fiesta RS WRC.

Ford sice Fiestu RS WRC ve světové premiéře představil v Paříži, ale vydal pouze nepříliš rozsáhlou tiskovou zprávu. Ta se věnuje především úspěchům předchozích Focusů, vývoji a zmiňuje i úspěchy Fiesty S2000, která posloužila jako základ nového speciálu pro WRC.

Díky novým regulím FIA budou všechny vozy WRC poháněny přeplňovanými motory s objemy do 1,6 litru. V případě Fiesty RS WRC se bude jednat o náležitě upravenou jednotku řady EcoBoost s výkonem okolo 221 kW (300 k).

Ford of Europe na vývoji nového závodního speciálu spolupracuje s M-Sport a francouzskou firmou Pipo Moteur, která se věnuje stavbě a ladění závodních motorů. Podrobnější specifikace auta by měly být známy v průběhu tohoto měsíce.

Fiesta RS WRC má za sebou již 3000 km testování v Anglii a Francii. Tento týden vývojový tým zamíří do Španělska, kde bude probíhat testování vozu s motorem ve specifikaci pro sezónu 2011. Testů se budou účastnit jezdci Mikko Hirvonen a Jari-Matti Latvala spolu s navigátory Jarmo Lehtinen a Miikka Anttila.

První ostrý start Fiesty RS WRC v soutěži se odehraje na Švédské rallye 10.-13. února 2011.

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (6)
4. 10. 2010 21:34
Re: Není Fiesta jako Fiesta
Jediny rozdil v designu jsou vytahle blatniky, coz u ST cekat nejde, ale u RS proc ne?

Tak moc nechapu tak diametralni nazor... u toho v podstate sameho. ;-)

ME spise vadi nez design to, ze Ford neni schopen uspokojit narocnejsiho zakaznika - fanouska rally, ze modely RS nebo ST chodi na trh pozde nebo vubec a jeste bez AWD, ktere rally vladne 20-30 let...

A okecava se to naklady nebo cim, pritom Ford v EU vydelava diametralne vice jak Subaru nebo Mitsubishi, tak vyvinout nejake konkurenceschopne AWD/4WD neni ve skutecnosti problem, ale myslim, ze i vetsine by i stacil stary system z Escorta a Sierry s mechanickym centralnim diferencialem, beztak nove WRC 2011- maji centralni diferencial uplne zakazany. ;-)
4. 10. 2010 21:03
Re: Není Fiesta jako Fiesta
Nepomáhá ;-)
4. 10. 2010 17:22
Re: I Fabie
U Fabie je to jedno... >:D
4. 10. 2010 17:17
Re: Není Fiesta jako Fiesta
Pockej na RS nebo ST. ;-) [odkaz] a [odkaz]

a v realu - test mule... [odkaz]
4. 10. 2010 10:35
Není Fiesta jako Fiesta
Přesto, že se mi nová Fiesta nelíbí, tak v závodní úpravě (S2000, WRC...) vypadá výborně :yes: