Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Ford Lightweight Concept Car: Mondeo, které váží jenom 1195 kg

Michal Fokt
Diskuze (48)
Ford přišel na způsob, jak snížit hmotnost auta téměř o čtvrtinu, aniž by to jakkoli negativně ovlivnilo vlastnosti vozu.

Snižování váhy automobilů bude v dalších letech stále aktuálnější téma, protože představuje snazší cestu, jak snížit spotřebu a emise, než neustále vylepšovat pohonné jednotky. Ford nyní představuje Lightweight Concept Car, což je Mondeo, které váží jenom 1195 kg, tedy o 363 kilogramů méně, než běžný produkční model.

Snížení váhy sedanu střední třídy téměř o čtvrtinu bylo dosaženo použitím vysokopevnostní oceli, hliníku, hořčíku a karbonu a dalších plastů na některé komponenty vozu. Jedná se o rozsáhlejší aplikaci řešení, které pomohly snížit váhu u velkého pick-upu F-150.

Mondeo má kupříkladu zadní okno z polykarbonátu a čelní okno a boční okna z chemicky tvrzeného skla. Litrový tříválec EcoBoost dostal hliníkové ojnice a další díly z karbonu. Devatenáctipalcová kola z uhlíkového kompozitu jsou obuta do uzoučkých pneumatik 155/70 a brzdové třmeny jsou vyrobeny z hliníku s povlakem z nerez oceli. Ostatně - podívejte se na video, které vám odlehčený vůz představí.

Dá se očekávat, že se postupem času některá tato řešení objeví i v produkčních autech, ale na 1,2 tuny vážící bezmála pětimetrové auto si asi ještě pár let budeme muset počkat, lehké materiály jsou totiž stále dost drahé.

Michal Fokt
Diskuze (48)
Avatar - Midlosek
6. 6. 2014 21:44
Re: Kterej tatar?
Mondeo modelový rok 2012, které mělo nahradit model roku 2007? Nebo něco konkrétního?
6. 6. 2014 15:58
Re: Kterej tatar?
Was ist das Mondeo 2012?
6. 6. 2014 10:02
Re: škoda...
Ja ano. Budu bezpecnejsie na mokru nez siroke a budu mat aj nizsi valivy odpor, teda spotrebu.
6. 6. 2014 08:25
Re: Snizovani vahy
Nepriznat si ze Rapid a OIII jsou nejvetsi novodobe hruzy je tezke, ale je to tak.
Az budes jezdit stare hodne hlinikove auto treba stare BMW 5, tak pochopis, ze se dily nedaj vytahovat, ale meni komplet za nove a to se jiste v autorizovanem servise hoodne prodrazi, takze auto bude zrale tak na vrakac, pac cena opravy bude jako za ojetinu. Skodovacky verky se vzdy nejak upytlikujou z dilu z vrakace, pac nenabizi nic extra za materialy a jejich dily se vali vsude po vrakacich a zvladne to kdejaky garznik.
Jinak snizovani hmotnosti, ano, souhlasim, ale radsi bych dal prednost ostatnim a zatim se drzel komforniho a tezkeho BMW7 a az budou ostatni jako musky tak se BMW muze pridat, budes mit jistotu ze pri narazu nedopadnes hure.
6. 6. 2014 08:18
Re: Nové Mondeo
Ty myslis, ze bezny zakaznik si vsimne co se u vw na autech zmenilo od minule generace? Co treba podvozek u Golfa k horsimu, ze? No a zajima to zakazniky? Mondeoo udela nejlepe, kdyz prijde az po Passatu, lidi slysi akorat na to co je nove a levne a Mondeo tak bude nejnovejsi ;-)