Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

TEST Ford Mustang: Zcela bezpečná zábava

Tomáš Dusil
Diskuze (7)
Jak jezdí nový Ford Mustang, už víte. Z testu otevřené verze s motorem 2,3 EcoBoost, a také z jízdních dojmů v rámci mezinárodní prezentace. Přesto se pokusím napsat něco, co o novém Mustangu u nás možná ještě nezaznělo.

Letos je tomu 51 let, kdy americký Ford uvedl na trh svoji představu o tom, jak by měl vypadat správný americký ponny car nebo muscle car. Tehdy šlo o přímou konkurenci k výrobkům General Motors: Pontiacu Fierbird či GTO a Chevroletu Camaro. Byly tu ale i další vozy, třeba Dodge Charger či Plymouth Barracuda. Oba coby produkty skupiny Chrysler. Takových aut však bylo v 60. a 70. letech v USA více. Znáte třeba AMC Javelin? Tak či onak, Mustang se v krátké době stal opravdovou ikonou.

Od prosince 2013 je na světě už šestá generace modelu, která letos dorazila také do Evropy a potažmo i České republiky. Všechny předchozí generace se oficiálně prodávaly pouze v zámoří. Do Evropy se samozřejmě také dovážely, ale pouze coby individuální dovozy bez požehnání mateřské automobilky. Současné vydání je tedy prvním Mustangem, který si můžete koupit v showroomu některého ze zástupců modrého oválu.

Vzpomínka na matematiku

Šestá generace vozu boří zažité mýty nejen z hlediska dostupnosti na světových trzích, nýbrž i z pohledu technického. Aby vůz zaujal také náročného evropského řidiče, který nejezdí převážně rovně po dálnicích středozápadu USA, museli konstruktéři hodně zapracovat na jízdních vlastnostech. Ne že by u předchozí generace byly špatné, nicméně minimálně dost závisely na povrchu, po kterém se jelo a také na profilu trati.

Nový Mustang nabízí poprvé zcela nezávislé zavěšení všech kol, čímž posílá pro pravověrné uživatele vozu posvátnou, leč z hlediska kinematiky nevhodnou zadní tuhou nápravu do propadliště dějin. Místo ní dostal Mustang víceprvkové zavěšení a rovnou kinematicky nejdokonalejší. Pod označením Integral link se ukrývá náprava, využívající na každé straně pět ramen. Alespoň tak se to všude píše. Ve skutečnosti jsou ramena čtyři, byť široké tzv. rameno kontroly postavení kola tvaru písmene H je k nápravnici uchyceno dvěma body, stejně jako k těhlici (hlavě kola). Doplňují jej dvě tenká příčná ramena. To horní se stará o správný odklon kola, to spodní, umístěné poněkud více vpředu, pak o zachování jeho vhodné sbíhavosti. Rameno kontroly postavení kola je spojeno s těhlicí kromě běžných zmíněných dvou uložení navíc ještě dalším ramenem. Krátkým, kterému se zřejmě pro jeho svislou polohu říká integrální. Odtud se vzalo pojmenování tohoto typu zavěšení.

Jednou z předností nápravy Integral link je, že může být použita jak ve verzi s poháněnými zadními koly, tak i ve variantě bez pohonu. Dnes ji najdete rovněž v poslední generaci Fordů Mondeo, Galaxy či S-Max a také v Jaguaru XE či v Dodge Challenger. Už nějaký čas slouží také v Opelu Insignia s pohonem všech kol (H-link – podle tvaru spodního ramene). Integrální náprava, jak se jí také říká, je ale původně dílem BMW, kde měla premiéru už v roce 1989 na kupé 850i (řada E31).

Předností integrální nápravy je mimo jiné i nízká hlučnost. Ford ve svých interních materiálech uvádí, že v porovnání se čtyřprvkovým zavěšením Control blade SLA (Short Long Arm), které kromě Focusu využívala rovněž minulá generace Mondea, je Integral link o více než třetinu tišší. Druhou výhodou je naprosto přesné vedení kola bez ohledu na příčné a podélné síly.

Moderní je ovšem v novém Mustangu také přední náprava. Navenek se tváří jako konvenční modifikovaný McPherson, který používá dnes takřka každé auto. Bližší pohled ale odhalí citelné rozdíly. Ano, je zde použita tlumičová vzpěra pojmenovaná podle pana McPhersona (s australskou modelkou Elle McPhersonovou nemá nic společného), avšak dole je kolo vedeno ne jedním, nýbrž dvěma rameny na každé straně. Těhlice se proto otáčí na dvou vzájemně otočených čepech. Opět je to BMW, které bylo průkopníkem tohoto typu zavěšení. A to už roku 1977. Při vytáčení kola do rejdu tady dochází zároveň k posouvání virtuální osy rejdu, takže se mění nejen jeho poloměr (offset), nýbrž i sklon rejdové osy a tedy odklon kola.

Drifteři budou možná žehrat

Popsané finesy podvozku zřejmě stojí za vynikajícími jízdními vlastnostmi nového Mustangu. Pokud porovnáte z pohledu jízdních vlastností přeplňovaný čtyřválec EcoBoost, který jsem vyzkoušel v otevřené verzi convertible, s muskulárním osmiválcem v kupé fastback, okamžitě vás trkne nedotáčivější charakter verze s větším motorem. K tomu může přispívat nepatrně vyšší zatížení přední nápravy, kdy u V8 na ni připadá 54 procent pohotovostní hmotnosti, zatímco u čtyřválce je to o 1 procento méně, avšak hlavní zásluhu na tom má bezpochyby zadní náprava. Její kinematika totiž vůz záměrně tlačí k nedotáčivosti tím, že při ubrání plynu v zatáčce zvětší vnější (a tedy zatížené kolo) sbíhavost. To samé se děje také při působení boční síly. Vůz tak projíždí zatáčku jakoby krabím chodem. Přesto nejde o nic převratného. Takto fungují elastokinematické zadní nápravy už od 80. let.

Kdo je navyklí jezdit v rychle projížděných zatáčkách ideální stopu, tomu bude nový Mustang maximálně nápomocen. Naopak drifteři z něj moc nadšení nebudou. Utrhnout zadní kola do řízeného smyku je i u výkonného osmiválce s vypnutou stabilizací mnohem obtížnější, než tomu bylo dosud. Alespoň nám to tvrdil známý závodník Martin Prokop, který s každým zájemcem o svezení „bokem“ absolvoval několik kol.

Novinkou je u Mustanga rovněž elektromechanický posilovač řízení typu paraxial (osově souměrný). Stejný využívá rovněž nové Mondeo či Focus. Pro řidiče je důležité, že může zvláštním ovladačem měnit jeho účinek od komfortního, přes normální až po sportovní.

Čtyřválec má své místo

Mnohem více kilometrů jsem ujel s již testovanou otevřenou verzí convertible s motorem 2,3 EcoBoost. Zajímavé je, že čtyřválec není pod dlouhou kapotou Mustangu žádnou novinkou. Poprvé se objevil už v druhé generaci a to coby opatření proti ropné krizi, která v těch letech kulminovala. A už tehdy měl objem 2,3 litru, přičemž šlo o agregát z řady Pinto. Ve třetí generaci Mustangu Pinto přetrvalo. Navíc zákazník mohl nově volit mezi atmosférickou a přeplňovanou verzí. Ve čtvrté generaci a následně i páté již čtyřválec nabídnut nebyl.

S šestou generací se motor se čtyřmi válci vrací, přirozeně jen v podobě s turbodmychadlem. Ač tento agregát známe z celé řady „fordích“ modelů, pro Mustang byl mírně upraven, konkrétně proměnné časování sací i výfukové strany rozvodů. Klidný a kultivovaný projev zajišťuje nejen kazeta s vyvažovacími hřídeli umístěná ve spodním víku motoru, nýbrž i jeho samotné uložení v přídi prostřednictvím aktivních silentbloků. Ty tak mají proměnnou tuhost řízenou podtlakem. Zajímavostí je turbodmychadlo od Borg Warner. Motor 2,3 EcoBoost je údajně první jednotkou Fordu, který využívá předností turbodmychadla typu twin scroll. Tedy s děleným kanálem turbíny. Jak to funguje? Výfukové svody jsou řešeny tak, že od prvního a čtvrtého válce vedou do jednoho kanálu turbínové skříně, zatímco svody od druhého a třetího válce ústí do druhého kanálu. Výsledkem je rychlejší nárůst plnicího tlaku a tedy i točivého momentu motoru.

Vzhledem k pořadí zapalování 1-3-4-2 v okamžiku, kdy první válec začíná výfuk, je současně ukončován výfuk druhého válce. Při použití turbodmychadla s jedním kanálem (single scroll) by v danou chvíli docházelo k nechtěnému střetávání toku výfukových plynů z prvního a druhého válce (prostě by se na malou chvíli tloukly), čímž by se snižovala jejich kinetická energie. Twin scroll tak nabízí částečně podobné vlastnosti jako motor se dvěma nestejně velkými sériově řazenými turbodmychadly. Avšak za mnohem méně peněz.

EcoBoost v Mustangu tak naprosto plynule zrychluje už od nejnižších otáček. Tah je zdánlivě nenucený, byť vysoká hmotnost vozu cítit je. V daném případě také dost záleží na zvoleném jízdním programu. Na výběr máte kromě režimu Normal ještě Sport plus a závodní Track. Naopak v zimě přijde vhod režim Snow/water. V posledně jmenovaném máte pocit, jakoby motor ztratil snad polovinu výkonu. Reakce na plyn je mdlá. Pocitová plynulost tahu je však docela příjemná. Nejbrutálněji motor reaguje v režimu Track. Nejvíc času jsem strávil v režimu Sport plus. Mezi jednotlivými mody přepínáte nikoliv tlačítkem, nýbrž páčkou, na níž musíte zatlačit zespoda nahoru. Jde o bezpečnostní prvek podobně jako třeba v kokpitu letadla. Třeba kdyby si někdo do její blízkosti odložil portmonku. To by pak mohlo dojít nevědomky i k přepnutí jízdního režimu.

Ač může být Mustang vybavený také samočinnou šestistupňovou převodovkou AT6, odvozenou ze skříně používané ve Fordu Ranger, my jsme vzali za vděk manuálnímu ústrojí MT82. To je pro změnu převzato z Tranzitu, přičemž jde o produkt firmy Getrag. Jeho řazení je tak lehké a přesné, že se po chvíli přistihnete, že řadíte, i když to není vůbec potřeba.

Rychlé auto potřebuje také spolehlivě a účinně zastavit. Jsou to právě brzdy, které prošly při pouti vozu ze zámoří na starý kontinent největší úpravou. EcoBoost dostal přední čtyřpístkové třmeny s kotouči o průměru 352 mm, osmiválec využívá dokonce šestipístkové brzdiče, jež se zakusují do disků, jejichž průměr 38 cm odpovídá spíše talíři v drahé restauraci.

Závěr

Nový Mustang možná trochu ztratil ze svého tradičního kouzla. Hlavně v Americe se báli, že nová zadní náprava zabije typické jízdní vlastnosti vozu. Z pohledu Evropana je však příchod víceprvku vítaný. A jak se ukazuje, na chuť mu už přišli i Američané. To je znamení, že tento krok Fordu, vpravdě revoluční, byl jistě správný. Možná je novinka méně hulvátská, avšak dobře koresponduje s technickým pokrokem, který od sportovního vozu dneška automaticky čekáte.

Plusy

  • Bezpečné a přitom stále zábavné jízdní vlastnosti
  • Opravdu úderný a zároveň točivý osmiválec
  • Jízdní režimy
  • Velmi přesné a citlivé řízení
  • Překvapivě komfortní odpružení
  • Vynikající řazení
  • Bezpříkladný poměr cena/výkon
  • Pružnost čtyřválce

Minusy

  • Značná hmotnost a velikost vozu
  • Karoserie convertiblu by mohla být tužší
  • Ergonomie ovladačů topení/ventilace
  • Větrolam není u convertiblu ani za příplatek
Tomáš Dusil
Diskuze (7)
12. 4. 2020 23:17
Re: Pokaždé když čtu
Já si spíš myslím, že za normalizace by soudruzi o Mustangu vůbec nedovolili nic podrobnějšího vytisknout (protože největší "agresor" USA...), ani ten Minisalon na zadní straně... :'-( :no:
10. 9. 2015 12:11
Pony car
Prosil bych ve slovním spojení "pony car" pouze jedno "n".
Avatar - praděda7
6. 9. 2015 14:18
Re: Pokaždé když čtu
Ještě horší varianta by byla, kdyby jsi byl již dospělý a žil tady v tom socialistickém ráji, kde bylo sešněrováno všechno a o Mustangu by jsi si tak akorát přečetl na zadní stránce SM a k dostání nebyl ani záchodový papír... ;-\
Avatar - Barrichello
6. 9. 2015 12:58
Re: Cena
Ceník 2,3 Ecoboost a 5,0 V8 máš na www.ford.cz a na ceny V6 se podívej an neofiko dovozce US vozů, najdeš v inzerci na sauto.cz třeba
6. 9. 2015 11:55
Cena
Pisete o pomeru cena vykon ale o cene ani zminka...