Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Ford a pilotní program dopravy Dynamic Shuttle. Konec taxíků?

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)
Automobilka Ford v rámci svého plánu Smart Mobility spustila tento měsíc v Dearbornu pro své zaměstnance zkušební program dopravy na vyžádání.

Ford začátkem letošního roku na veletrhu CES v Las Vegas oznámil plán Smart Mobility, jehož součástí má být pětadvacet experimentů v oblasti dopravy. Jedním z nich je i pilotní program Dynamic Shuttle, který byl zahájen v Dearbornu.

Experiment byl zahájen se čtveřicí Fordů Transit a tato doprava má být komfortnější než autobusy a zároveň dostupnější než taxi. Prostřednictvím chytrého telefonu lze sledovat trasu vozidla a vyžádat si dopravu do předem určeného cíle.

Komunikace přitom není jednostranná, ale cestující je následně informován o čase, kdy bude vyzvednut a rovněž dostane zprávu o délce své cesty. Navigační systém vozidla navíc volí nejrychlejší a nejefektivnější cesty pro dosažení cílové stanice.

Fordy Transit použité pro pilotní program Dynamic Shuttle jsou vybaveny sedadly pro šest až osm cestujících. Pro každého z nich je pak ve voze k dispozici úložný prostor na osobní věci, USB port a bezplatné Wi-Fi.

Vývojový tým z celého experimentu získává data pro jeho rozšíření na větší oblasti a předpokládá, že vedle dopravy osob se může systém Dynamic Shuttle v budoucnosti rozšířit i do rozvozu zboží nebo zdravotnické dopravy.

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)