Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Ford potvrdil autonomní řízení pro blízkou budoucnost

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)
Ford podobně jako řada dalších automobilek pracuje na uvedení vozidel s plně autonomním řízením do běžného provozu a sériové produkce.

Na mezinárodním veletrhu spotřební elektroniky CES (Consumer Electronics Show), probíhajícím v Las Vegas od 6. do 9. ledna letošního roku, představil Ford svůj nový plán Smart Mobility, jehož součástí jsou mimo jiné i autonomní vozidla.

Generální ředitel Fordu Mark Fields uvedl, že prioritou automobilky není dostat jako první autonomní vozy k zákazníkům, ale vytvořit je tak, aby byla přístupná masám a přispěla k lepšímu životu zákazníků.

Raj Nair, hlavní technický ředitel Fordu a viceprezident odpovědný za globální vývoj produktů pak dodal, že již dnes automobilka nabízí částečně autonomní vozy, jejichž asistenční systémy upravují rychlost podle okolního provozu, v případě potřeby umí zpomalit i zastavit a zvládnou i podélné a kolmé parkování.

Ohledně plně autonomních vozidel byly připomenuty prototypy vybavené systémem autonomního řízení, které byly odhaleny koncem roku 2013. Tyto automobily využívají čtveřici skenovacích infračervených světelných senzorů LiDAR (Light Detection and Ranging), jejichž prostřednictvím si vytvoří 3D mapu svého okolí a řadu asistenčních systémů, na něž lze narazit i ve výbavě sériových modelů.

Ford testuje Mondeo, které umí samo řídit (video)

Právě z testování těchto prototypů hodlá Ford vycházet při vývoji sériových modelů s autonomním řízením, o nichž se na veletrhu CES rozhovořili pánové Fields a Nair. Bohužel ani jeden z nich se neodhodlal k uvedení přesnějšího termínu jejich uvedení na trh a zůstali pouze u blízké budoucnosti.

Podle dřívějších předpovědí z automobilky Ford se máme dočkat většího rozšíření vozidel s autonomním řízením po roce 2025.

Kromě automobilů s autonomním řízením se Ford na veletrhu CES věnoval v pořadí třetí verzi svého systému Sync, která má být rychlejší, intuitivnější a jednodušší s rychlejší odezvou na povely než dosavadní provedení.

V rámci plánů Smart Mobility hodlá Ford spustit po celém světě celkem pětadvacet dopravních experimentů, které mají v horizontu deseti let vést k vytvoření nových modelů dopravy a mobility.

Tyto experimenty mimo jiné zahrnují sdílení automobilů, komunikaci mezi automobily a jejich monitorování s cílem snížení rizika dopravních nehod a také aplikace, které ve spolupráci s místními úřady pomohou řidičům najít vhodné parkovací místo podle jejich potřeb.

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)