Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Ford Sync 3: Modrý ovál má nový informační systém

Aleš Dragoun
Diskuze (7)
Moderní auto už si bez velké obrazovky ve středu palubní desky nedokážeme představit. Ford ukázal nejnovější, v pořadí třetí verzi svého systému Sync.

Ford si v minulosti nadělal hodně zla se systémem MyFordTouch, který většina uživatelů odmítla, protože nefungoval správně a byl pomalý. Třetí verze informačního a komunikačního rozhraní Sync je alespoň dle automobilky rychlejší, intuitivnější a příjemnější na ovládání. A o to snad jde globálně především, ne? Většina běžných uživatelů nerozumí softwaru jako programátoři nebo alespoň coby pokročilejší uživatelé, ale potřebuje rychle najít požadovanou informaci. Několika ťuknutími svých prstů. Automobilka provedla pochopitelně i patřičný výzkum mezi svými klienty, odpovědělo jich na 22 tisíc. To už je přece slušný vzorek k tomu, aby věděla, jaké změny má provést.

Sync 3 pochopitelně umí spárovat mobilní telefon, oficiální video ukazuje jeho propojení s iPhonem přes Bluetooth, lze i kabelem. To už dnes zvládne leckdo. K dispozici je na dotykovém displeji klávesnice pro zadávání údajů do navigace, a to nejen cílových měst, ale i tzv. bodů zájmu. Najde vám nejbližší restauraci, kavárnu, muzeum a tak dále. Samozřejmost představuje i ovládání hlasem, o přijímání SMS a klasických telefonních hovorů bez nutnosti držet v ruce samotný přístroj nemluvě. V USA přehraje kromě hudby z externích zdrojů i signál digitálního a satelitního rádia. Displej reaguje na povely velmi rychle, takže v tomto ohledu učinil Ford skutečně pokrok. Sync 3 3 má i dokonalejší grafiku a virtuální tlačítka známá ze smartphonů, hlavním cílem bylo překonat komfort internetových prohlížečů v domácím počítači.

Hlavní menu obsahuje nejpoužívanější volby: audio, klimatizaci, telefon, navigaci, aplikace a nastavení. Majitel auta se tak nemusí zdlouhavě probírat dalšími podnabídkami. Zmíněné hlasové ovládání (zatím pochopitelně pouze v angličtině) bylo vylepšeno tak, aby rozeznalo i neoficiální názvy míst. Dříve jste je museli zadávat přesně. To samé platí o číslech domů, u „trojky“ stačí systému říci celé dohromady a nikoli po jednotlivých číslicích. Hlasem si samozřejmě můžete vybrat i hudbu, případně celý žánr a systém vám vyhledá příslušnou rozhlasovou stanici. Zlepšila se i viditelnost údajů, zvýšil se kontrast textu a pozadí, takže je vidět i na přímém slunci. V noci se samočinně barvy změní. Důležitou novinkou je i přítomnost bezdrátového připojení přes WiFi - a tudíž kupříkladu snadnější aktualizace softwaru. Za oceánem vám také při nehodě Sync 3 vytočí linku 911. Evropskou 112 ale uměl už dříve též.

Sync 3 by měl v blízké budoucnosti neblaze proslulý MyFordTouch zcela nahradit. Předchozí verze používá 10 milionů zákazníků, pochopitelně hlavně v Severní Americe, kde mají největší tradici a také dostatečnou infrastrukturu. V modelech dearbornského Fordu se „trojka“ objeví již příští rok, Evropa si určitě počká.

Aleš Dragoun
Diskuze (7)
19. 12. 2014 11:03
Re: QNX
Je az obdivuhodne, ako jedno slovo "BlackBerry" dokaze niektorim jedincom zdvihnut tlak, vyvolat u nich agresiu a aroganckost :no:

_MT_ mozes si vygooglit, co sa deje s QNX odkedy to prevzialo BB.

Predchadzajuca verzia SYNC pochadzala od Microsoftu a vsade sa to zaznacovalo (dokonca posledny test mondea na tom portali sa pysi nalepkou "by Microsoft") tak cela pointa bola len zaznacit, ze teraz to uz nie MS, ale BB. Tot vsjo.

Inak R-class evidentne nemas ziadnu skusenost s ziadnym zariadenim od BlackBerry, takze nemozes vediet, ci je dobre alebo zle. A nejaka ad hoc vymyslena story o fiktivnej znamej ma uzasnu vypovednu hodnotu >:D Ak niekto nevie ako obsluhovat nejaky device tak to hned neznamena, ze chyba je po strane device - to je skor user issue :-!

Anyway, idu Vianoce ludia, odreagujte, dajte si kavicku, stravte cas s rodinami a vyventilujte tu agresiu.
Pekne sviatky!
16. 12. 2014 18:39
Re: QNX
A za to, že nový Mercedes S jezdí lépe než minulý máme poděkovat komu? Všem výrobcům hejblátek, šroubků a matiček?
Oba tvé příspěvky jsou mimo, a to mírou přímo zkličující. Občas je dobré se nejprve zamyslet, než vypustit pitomost za každou cenu...

Já bych si navíc třeba právě telefon od BB nikdy nekoupil a lidé v mém okolí, kteří jej mají (např. jako služební) jsou buď za a)nešťastní a nebo za b) již v zoufalství ukončili svůj život...

Například pracovně úzce spolupracuji s jednou manažerkou z banky. Je to ženská, která bývala na telefonu "imrvére" a dovolal bych se ji třeba v neděli o půlnoci.
V bance se plácli přes kapsu a a nadělili ji nový telefon, právě BlackBerry :-) No je to už asi dva roky, a za tu dobu jsem ten telefon viděl třikrát:-) Jednou poprvé, když ho měla nový. Pak ještě dvakrát, pokaždé když se na něm snažila v zoufalosti něco udělat. Končívalo to v slzách.. .. a samozřejmě neúspěšně. Bezkonkurenčí spolehlivost se objevila okamžitě. Takže ji zpravidla vídávám s náhradní Nokií nebo něčím podobným. Taky teď kažodu chvíli volá z jiného cizícho čísla - z erární simky nebo z telefonů kolegů...

Ale abych jen nehanil, musím upřímně napsat, že během roku je také pár šťastných okamžiků - chvílí, kdy se jí na krátký čas BB vrátí ze servisu... Jsou to vzácné a radostné chvilky a já je hned poznám... ...protože je nedostupná... >:D :-)
15. 12. 2014 08:55
Re: QNX
Tak kdo za systemem stoji je defakto pro klienta Fordu jedno.....to se tyka i jinych automobilek....protoze Ford si objedna to a to (potazmo jina automobilka)..na zakalde reakci klientu a dodavatel to musi ve spolupraci s Fordem zlepsit....tak komu asi ma jit podekovani? :-)
14. 12. 2014 22:00
Re: QNX
Psal jsi ale o nové platformě, přitom QNX je systém z 80. let. A najdeš ho (minimálně kernel) v kde čem (od routerů po řízené střely). Zrovna v automobilovém průmyslu je dobře zabydlený (podíl na tom má i to, že ho jeden čas vlastnil Harman). Ale možná nám povíš, jak BB tenhle systém obohatilo.
14. 12. 2014 19:53
Re: QNX
Je to mozne. BlackBerry od momentu kupi na tom pracuje, takze to nie je ten isty system, ktory kupili. Ford teda pouziva system, na ktorom pracovalo BB vo forme, v akej sa aktualne nachadza a nie v tej a akej bol, ked to BB kupilo. Nech to patrilo hocikomu predtym, to BB ma teraz na tom zasluhu. To je cela pointa.