Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Ford testuje Mondeo, které umí samo řídit (video)

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (6)
Ford oficiálně představil své prototypy aktuálního Fusionu vybavené systémem autonomního řízení.

Dvojče evropského Fordu Mondeo se stalo základem pro nejnovější generaci vozidel s autonomním řízením, na jejichž vývoji spolupracuje severoamerický koncern Ford s michiganskou univerzitou a společností State Farm.

Základem prototypů je Fusion Hybrid, který bude v Evropě nabízen jako Mondeo Hybrid. Vozidla jsou vybavena čtveřicí skenovacích infračervených světelných senzorů, pojmenovaných LiDAR (Light Detection and Ranging). Ty skenují silnici 2,5milionu krát za sekundu.

LiDAR využívá světlo stejným způsobem jako netopýři nebo delfín zvukové vlny a může odrazit infračervené paprsky prakticky od všeho ve vzdálenosti do 61 metrů a v reálném čase generovat tříprostorovou mapu okolního prostředí. Tato mapa je pak využita k řízení vozidla.

Ford uvádí, že jeho prototypy jsou unikátní v tom, že k autonomnímu řízení využívají řadu systémů, jimiž jsou vybaveny dnešní sériové modely. Patří mezi ně například adaptivní tempomat s detektorem bezpečné vzdálenosti, sledování slepého úhlu a aktivní parkovací asistent.

Fusiony Hybrid s autonomním řízením poslouží jako výzkumné platformy nejen pro vývoj techniky ale i pro rozvoj potenciálních řešení uvedení vozidel s automatickým řízením do běžného provozu. Ford jejich prostřednictvím hodlá hledat odpovědi i právní a společenské otázky související s jejich provozem.

K většímu rozšíření vozidel vybavenými pokročilými systémy nebo autonomním řízením má podle předpovědí Fordu dojít po roce 2025. Vedle severoamerického koncernu se vývoji vozidel s automatickým řízením plně věnuje řada dalších automobilek, mezi nimiž patří k nejaktivnějším BMW, Mercedes-Benz, Nissan a Volvo.

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (6)
Avatar - donPedro
17. 12. 2013 16:34
...oviny, bigbít a barevná hudba.
To by "modrým" šlo, Jen aby se jim to "strkání sirek zpátky do krabičky" nevymstilo (rozuměj neprodeje nového Mondea v Evropě). Cobydup je tu nový Apoštol, to pak to kucí nebudou mít asi zrovna moc lehký ... :-!
16. 12. 2013 23:22
Auto bez řidiče = stupidita
Ford by měl raději pohnout s přípravou výroby nového Mondea v Evropě a hlavně perfektně naladit podvozek na evropské nároky (a alespoň u evropské verze vyhodit tu debilní el. parkovací brzdu, resp. ji montovat jen na přání zákazníka) !
16. 12. 2013 22:45
Ubuntu
V notebooku bezi Ubuntu :yes:
Avatar - Midlosek
16. 12. 2013 20:14
Ford testuje Mondeo - hloupost?
Co to píšete do nadpisu za nehorázné závádějící hlouposti? To se nemůžete podívat alespoň na fotografie, které článek doplňují?
Sami píšete, že testují FUSION, Mondeo vypadá úplně jinak a Mondeo z autosalónu 2012 nikdo dřív než někdy počátkem roku 2015 na silnici neuvidí 8-s
Avatar - KANKUNEN
16. 12. 2013 17:39
Re: praxe
Jsou řidiči co neuvažují a pomocníci je neobtěžují, ale pokud se soustředíš na jízdu je to jen na otravu. Samo to ubírá, světla dálkové zhasne, když nejmíň vidíš.