Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Ford Sync: multimediální výsledek spolupráce s Microsoftem

Dan Vořechovský
Diskuze (21)
Americká automobilka ukázala, že nechce zaspat dobu a od letošního roku bude do svých modelů montovat komunikační a zábavní systém, který podporuje připojení mobilních telefonů a digitálních přehrávačů.

Ford včera odhalil nový integrovaný komunikační a zábavní systém, který umí spolupracovat s mobilními telefony a digitálními hudebními přehrávači. Technologie, kterou Ford nazval Sync a která vznikla ze spolupráce se softwarovou firmou Microsoft, umožňuje k integrovanému systému vozidla připojit téměř jakýkoli typ mobilního telefonu nebo digitálního přehrávače. Tyto externí přístroje je možné po připojení ovládat hlasovými pokyny, ovladači na volantu nebo ovladači rádia. Hlasové ovládání se přitom netýká jen základních funkcí přehrávání. Hlasově bude možné ovládat i vyhledávání konkrétní písně, autora nebo alba.

Díky své softwarové platformě bude možné funkce systému Sync v budoucnu rozšiřovat pouhým upgradováním software. Už nyní přitom umí Sync spolupracovat s přehrávači iPod, Zune a mnohými MP3 přehrávači. Po připojení mobilního telefonu pak Sync funguje také jako hands free sada. Připojeních externích zařízení je možné dvojím způsobem. Rozhraní Bluetooth nabízí bezdrátové připojení mobilních telefonů a také „hudebních“ telefonů. Druhou možností je připojení přes USB 2.0 port, které umožňuje nejen ovládání připojeného zařízení, ale také jeho dobíjení. Sync umí přehrávat soubory ve formátu MP3, AAC, WMA, WAV a PCM.

Jedním z pilířů nového systému je hlasové ovládání. Např. po stisknutí tlačítka „Push to Talk“ na volantu stačí vyslovit jméno osoby, které chcete zavolat, a Sync vás automaticky s touto osobou spojí (pokud ji najde v seznamu v mobilním telefonu). Sync také umí přečíst textové zprávy uložené ve vašem mobilním telefonu. Hlasové ovládání se týká i přehrávání hudebních souborů. Třemi různými hlasovými příkazy bude možné přehrát nejen konkrétní píseň, ale také konkrétní album, písně od určitého autora nebo písně určitého žánru. Sync umí komunikovat v angličtině, francouzštině a španělštině.

Nový systém bude Ford montovat nejprve do dvou modelů, Lincolnu a Mercury. Sync se však postupem času objeví ve všech modelech automobilky Ford.

Dan Vořechovský
Diskuze (21)
Avatar - skejpa
2. 9. 2007 17:30
Re: Tyhle fóry pořád letěj?
jo to je trochu pravda ale myslis ze je konkurence lepsi ? neni, a muzeme byt radi ze se snazi aby fungovali vsechny pristroje aspon ted... podivej na apple iphone. muzes ho pouzivat jen v jedne americke siti, muzes stahovat hudbu jen od nich atd atd... to si nevyberes. vybiras jen spis mensi zlo a taky to co ti vic vyhovuje...
9. 1. 2007 20:53
Re: Tyhle fóry pořád letěj?
:yes:
Avatar - Pekelná Micinka
9. 1. 2007 14:50
Re: Windoze
no z ne ale do určitě.. >:D >:D >:D >:-[] >:D ;-\
9. 1. 2007 14:10
Re: Windoze
delam uz moc dlouho na WinXP, v praci, doma. Zamrzlo mi to 2 krat. Tolikkrat mi zamrz i MacOs X. Nevedel sem ale ze WinXP ma bsod...teda okrem nakejch verzii ktere jsou prave ve vyvoji.
9. 1. 2007 14:08
Re: Tyhle fóry pořád letěj?
Odvazne tvrdeni to neni. Hodne firem na netu bezi na technologiich microsoftu, a jeste vice je vyuziva ve firmach (a tim nemyslim jenom WinXP ;-) ) Takisto hodne zarizeni vyuziva microsofti technologie. Treba MS SQL, ASP, IIS, Active Directory jsou veci ktere vyuziva asi vetsina firem a hodne SW je taky postaveno na nich. Pro kolegy ktery si delaj srandu z ctr alt del...vidite tam nakou klavesnici? Ja ne. Je to stejne jako hodnotit octavii 2 podle S120... To je ale jedno. Co je ale dulezity je, ze potom, co uz par vyrobcu dela propojeni auto radia s iPodem udelal nekdo system ktery se nevaze na jednoho specifickeho vyrobce...mas iPod? Tak ho pripoj. Mas neco jineho? Nevadi, pripoj ho taky! Od koho mas mobil? Je to jedno, protoze se da pripojit taky. :yes: :yes: :yes: