Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Ford zavře své továrny v Austrálii a ukončí tam výrobu

redakce AUTO.CZ
Diskuze (0)
Americká automobilka Ford v říjnu 2016 uzavře své dvě továrny v Austrálii a ukončí v zemi výrobu.

Společnost dnes uvedla, že tím odpovídá na rostoucí náklady a silný kurz australského dolaru, kvůli nimž je produkce v zemi stále ztrátovější. Ford působí v Austrálii od roku 1925; loni zde vyrobil 37.000 vozů a zaměstnával na 3000 lidí.

Ford Australia uzavře závod na výrobu motorů v Geelongu a montážní továrnu v Broadmeadows, oba provozy jsou ve státě Victoria. Oznámení je další ranou pro australskou labouristickou vládu před letošními parlamentními volbami.

"Naše náklady zde jsou dvojnásobné proti nákladům v Evropě a téměř čtyřnásobné proti Asii," uvedl šéf Ford Australia Bob Graziano. "Vyrábět v Austrálii pro Ford není nadále únosné," dodal.

Austrálie v posledním desetiletí zažívala těžební boom, nyní se ale zlatý věk komodit chýlí ke konci. Místní politici doufají, že nadcházející útlum v sektoru těžby nahradí zvýšený rozvoj v průmyslu stavebnictví nebo maloobchodě. Výroba v zemi ale není příliš výhodná kvůli kurzu domácí měny, jejíž hodnota byla nad nominální hodnotou amerického dolaru po většinu posledních dvou let.

Ford podle Graziana utrpěl v Austrálii za posledních pět let ztrátu 600 milionů australských dolarů (11,8 miliardy Kč) a v posledním fiskálním roce ztratil 141 milionů dolarů. Zákazníci se navíc od velkých vozů odvracejí k menším automobilům japonských firem nebo jihokorejské Hyundai.

V Austrálii působí i General Motors Holden, dceřiná firma největší americké automobilky General Motors. Ta minulý měsíc oznámila zrušení 500 míst čili 18 procent své pracovní síly a odůvodnila to ztrátou konkurenceschopnosti vlivem silné domácí měny.

ČTK

redakce AUTO.CZ
Diskuze (0)