Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Formule 1 má nového majitele. Co bude dál s Ecclestonem?

Aleš Dragoun
Diskuze (23)
Královská disciplína motoristického sportu mění majitele. Společnost Liberty Media koupila první podíl ve F1.

Severoamerický mediální gigant zaplatil za 18,7 % akcií Delta Topco, mateřské společnosti formule 1, 746 milionů dolarů (cca 17,9 miliardy korun) v hotovosti. Do vedení dosadí svého muže. Šéfem se stane dosavadní výkonný viceprezident 21st Century Fox Chase Carey. Bernie Ecclestone neodchází, jak se ještě nedávno spekulovalo. Zatím stále drží komerční práva, podle posledních zpráv zůstane ještě tři roky a Carey hodlá pracovat po jeho boku.

Svůj většinový podíl ve F1 nicméně zatím udržují CVC Capital Partners, od kterých Liberty zmíněnou část koupila. Ale bez rozhodovacích pravomocí, veškeré další kroky budou podléhat jejímu schválení. Liberty svou účast v Delta Topco, postupně navýší až na 100 procent, očekávaná hodnota celé transakce bude činit více než 8 miliard dolarů (191,5 miliardy korun) a dokončena by měla být v prvním čtvrtletí příštího roku. Mediální společnost investuje do formule 1 4,4 miliardy dolarů (105,3 mld. Kč) vlastního kapitálu, dalších zhruba 4,1 miliardy (v korunách 95,9 mld.) tvoří předpokládané dluhy.

Chase Carey ve svém prohlášení uvedl: „Jsem nadšen svou novou rolí předsedy formule 1 a tím, že mám možnost pracovat vedle Bernieho Ecclestona, CVC a Liberty Media. Velmi formuli 1 obdivuji jako unikátní globální sérii sportovní zábavy, která přitahuje stovky milionů fanoušků z celého světa v každé sezóně. Vidím velkou příležitost pomoci ji nadále rozvíjet se a vzkvétat ve prospěch sportu, fanoušků, týmů a investorů.“

Při vší úctě ke vzletným slovům pana Careyho, už před nějakými třiceti lety prohlásil jakýsi Ron Dennis: „Formule 1 je sportem každou druhou neděli od dvou do čtyř hodin odpoledne.“ A to ještě neznala hybridy bez další alternativy, stupidní penalizace, vyasfaltované únikové zóny na okruzích a jejich nesmyslné destinace. Liberty Media není žádným spolkem fanoušků, ale firmou, pro kterou vstup do královské disciplíny automobilového sportu představuje hlavně byznys a prodělat na něm pochopitelně nechce...

Liberty Media Corporation vlastní podíly v širokém spektru médií, komunikačních firmách nebo zábavních podnicích. Mimo jiné má podíly ve firmách Time Warner (majitel televize HBO) a Sirius XM Holdings (poskytující služby satelitních rádií).

Aleš Dragoun
Diskuze (23)
Avatar - speedfred
9. 9. 2016 12:05
Re: Kouká se někdo z pindalů...
Ja aj chodím takmer kazdy rok na 1-2 preteky.
zvuk je vcelku zaujímavý ,ale už to nie je ten brutálny rev
s*re ma šetrenie a obmedzený vývoj
trestanie každej blbosti,potom uz nevidime poriadne súboje,Max je svetla výnimka
9. 9. 2016 08:17
Re: Kouká se někdo z pindalů...
Na margo toho DRS, mne to pripadá niečo ako ked chceme zatraktívniť futbal tak zväčšíme bránku a hľa hned bude padať viac gólov!
Takže súboje (predbiehania) tu sú len otázka či skutočne atraktívne a zohladnujúce kvality pilot/monopost?!?!
Inak pravdupovediac posledný ročník F1 už nesledujem vôbec, plnohodnotne mi túto formu motoršportovej zábavy dáva už roky MotoGP.
Avatar - CHerokee
9. 9. 2016 08:00
Re: Kouká se někdo z pindalů...
Kouká a dokonce déle než ty podle toho, co píšeš. :-) Současná formule je nuda. Sport je pryč.
Avatar - CHerokee
9. 9. 2016 07:59
Re: Dochodca
Bernie stojí za vším, ať už neoficiálně nebo oficiálně. Stejně jako za Putinem na fotkách. VC Ruska je důkazem, že si dělá skutečně co chce. Dobře, že je pryč.
9. 9. 2016 06:38
Kouká se někdo z pindalů...
...vůbec na F1? Nemá smysl diskutovat o zvuku formulí s V6...ale souboje? Jsou tu a kolik!
Předjíždění jen přes DRS? Nesmysl.

Okruhy? Naprosto bez diskuzí...chybí víc Evropy.