Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Futuristický armádní ZIL má pouze 136 kW, uveze však až deset vojáků

Jan Mička
Diskuze (35)
Nový armádní automobil ruské značky ZIL by se mohl představit již v průběhu příštího roku. Speciál vypadá jako z jiného světa.

Automobilku ZIL není díky téměř stoleté historii (kořeny sahají do roku 1916) třeba blíže představovat. Někteří si ji spojují s luxusními limuzínami ruských pohlavárů, jiní nedají dopustit na zástupce z řad nákladních a terénních automobilů. Tímto směrem se ostatně značka v současnosti ubírá, přičemž nového speciálu bychom se mohli dočkat již v příštím roce.

Koncept těžkého terénního automobilu vyvíjí ZIL ve spolupráci s ruskou armádou. Vůz je 6,3 metru dlouhý, váží více než 4,5 tuny a rozvor náprav má úctyhodnou délku 3,8 metru. Těmto vstupním informacím však příliš neodpovídá motor – podle dostupných informací jde o americký čtyřválcový turbodiesel Cummins s výkonem pouhých 136 kW, který spolupracuje s manuální pětistupňovou převodovkou ZF. Počítejme také s výbavou, bez které se pořádný „teréňák“ neobejde – závěry diferenciálů a redukcí nebo rámovou konstrukcí.

První fotografie nás nechávají nahlédnout také do strohého, leč velmi účelného interiéru. Vstup do kabiny je umožněn ze tří stran karoserie, jednoduchá sedadla ukotvená velmi nízko nad podlahou však poslouží až deseti po zuby ozbrojeným vojákům. Zajímavě působí řídicí centrum vozu tvořené trojicí displejů a velký volant, který má původ u Mercedes-Benzu.

Jan Mička
Diskuze (35)
Avatar - Barrichello
5. 12. 2014 01:43
Ruský Hummer od ZILu
tadz sou kresby na ten Punisher a fotky + kresby ruského Hummeru navrhovaného Zilem
Avatar - Barrichello
5. 12. 2014 01:38
Re: vykon vs. krutiaci moment
tak ono tady hlavně udávají trochu jiný motor [odkaz]

místo amerického ruský V8 z Jaroslavle o výkonu 730 HP. Jinak ten prototyp je cca 2 roky stará věc....
5. 12. 2014 01:05
Re: Koženy nebo kořeny?
Ty bys taky potřeboval korekturu, Kankunene. "Kdyby jste" je hrubá chyba, správně je kdybyste. Když už poučuju ostatní, tak poučeně >:D
Avatar - HitmanPB
4. 12. 2014 21:28
Re: Tak to mají v Rusku zavedeno
Ak si myslíš, že sú takí zúfalci, tak si pozri napríklad toto ...

[odkaz]

Stačí ? ;-) :-!
4. 12. 2014 21:27
vykon vs. krutiaci moment
Opat sa potvrdzuje, ze na auto.cz v skutocnosti autam po technickej stranke redaktori jednoducho nerozumeju. Prenasat sklamane udaje ohladom 136 kW 4,5 tonoveho vozidla moze len uplny technicky ignorant... Odporucam panom redaktorom pozriet si vykon napr. najlepsieho noveho Zetora (ktory je mimochodom este tazsi). Som si isty, ze zaroven s vykonom najdu informaciu aj o krutiacom momente, ktory uz taky maly nebude. Potom uz len ostava zamysliet sa preco to tak je. Cakal by som, ze taketo elementarne poznatky v redakcii auto-moto portalu musi mat kazdy. Ale ja som vseobecne dost naivny, co sa tyka schopnosti a povahy ludi...