Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Korejci mají své gran turismo! Koncept Genesis Essentia je opravdu nádherný

David Bureš
Diskuze (18)
Luxusní divize koncernu Hyundai-Kia postupně expanduje. V New Yorku ukazuje, že koketuje i s myšlenkou elektrického gran turisma.

Korejský koncern Hyundai-Kia už není jen o značkách Hyundai a Kia, od roku 2015 je její součástí i Genesis zaměřený na luxusní auta, který do té doby spadal pod Hyundai. V Evropě Genesis zatím nepůsobí, v jiných koutech světa ale postupně expanduje. A podle všeho se nebojí ničeho, na newyorském autosalonu totiž představuje koncept gran turisma!

A není to jen nějaký výstřel do tmy. Firma totiž v tiskové zprávě uvádí, že koncept Essentia je vizí budoucího výkonu a techniky produktů Genesisu. Že bychom se tak v budoucnu dočkali od korejské značky gran turisma, potažmo superauta?

Určitě by nám to nevadilo, protože Genesis Essentia je kus krásného auta. Týmu šéfdesignéra Genesisu, Luca Dockerwolkeho, dříve pracujícího u Škody, Lamborghini nebo Seatu, se tohle dílo povedlo. Design vznikal pod heslem „atletická elegance,“ ve srovnání s jinými auty tohoto typu tak Essentia hraje spíše na eleganci než na agresivní vizáž. Dlouhá kapota a vzad usazená kabina, tedy typická silueta pro gran turisma, tu však nemůže chybět.

Vpředu najdeme masku charakteristickou pro vozy značky, v tomto případě je však navržena pro zajištění co nejlepší aerodynamiky. Kapota je částečně průhledná, čímž vůz dává na odiv své pokrokové karbonové šasi, stejně jako zavěšení typu pushrod, známého třeba ze superaut. Světla jsou pak superúzká, což umožnila zástavba laserové optiky. Eleganci podtrhuje i barevná kombinace tmavě šedého laku a bronzových detailů.

Vnitřek je přísně minimalistický, přičemž zdůrazňuje propojení mezi strojem a řidičem. Před jezdcem se objevuje osmipalcový digitální přístrojový panel, který doplňuje další obrazovka rozkládající se přes celou šířku palubní desky. Ta se ovládá pomocí ovladače připomínajícího šperk, přičemž jsou na něm zobrazovány informace z multimediálního systému.

Zaujmou pak retro sedačky, čalouněné kůží v koňakové barvě. Krásně ladí s modrou kůží na středovém tunelu a palubní desce, kterou dále zdobí karbonový dekor.

Naopak pohonné ústrojí je podle nejnovějších trendů. Genesis Essentia je elektromobilem poháněným blíže nespecifikovanými elektromotory neznámého výkonu čerpajícími svůj výkon z vysokokapacitního akumulátoru, který se nachází ve středovém tunelu. Výrobce tvrdí, že z 0-96 km/h koncept zrychlí za rovné tři sekundy.

Moderní je i systém schopný komunikovat s infrastrukturou a dalšími vozidly, který se má v následujících letech stát součástí sériových aut. Díky tomu vozidlo snadno zvládne upozornit řidiče na kolony nebo nějaké nebezpečí a případně se mu vyhnout. Konceptu nechybí ani inteligentní hlasové ovládání využívající umělé inteligence, které umí komunikovat s řidičem.

David Bureš
Diskuze (18)
Avatar - Blue Sun
31. 3. 2018 19:35
Re: Víc
Eh... nějak mluvíme každý o něčem jiném, ale zrovna u tebe bych takovou tupost nečekal.
31. 3. 2018 15:39
Re: H
Na Blanensku tím jezdí takovej starší děda..bývalý ředitel školy
31. 3. 2018 15:19
Re: H
Hihi dnes jsem koukal jak puk, vidim Genesis 3.8. Rikam si, hele, to bude nekdo z managementu H/K, protoze kdo jiny by v tom jezdil. Prijedu bliz a na dverich velka nalepka Hyundai Domansky. Tak tim se to vysvetlilo :-)
Avatar - rokyta.p
31. 3. 2018 03:09
Re: Koncept
No to sice jo, ale jen se z toho nepos ...nakreslit auto umí kdejakej Uhlík nebo Král >:D
Avatar - salamoon
31. 3. 2018 01:46
omg
tak toto je brutalne... :yes: :yes: :yes: