Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Gibbs Technologies: vstoupí…, vlastně vpluje na americký trh

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (5)
Naposledy byl největší rozruch okolo výrobku společnosti Gibbs Technologies, obojživelné Aquady, v roce 2004, kdy tento třímístným stroj 14.června přeplul kanál La Manche a časem jedna hodina čtyřicet minut vytvořil nový rekord pro obojživelné vozy.

První rychlý obojživelný vůz si postavil Novozélanďan Alan Gibbs v roce 1995. Rok nato zakládá společnost Gibbs Technologies a v roce 1999 se k němu přidává Neil Jenkins, britský inženýr, který pracoval například na Jaguaru XJ 220 nebo Aston Martinu DB7 Volante. Společnost se stěhuje do Velké Británie a roce 2003 představuje svůj zatím nejznámější výtvor obojživelný vůz Aquada, využívající technologii HSA (High Speed Amphibian), jejíž součástí je zasouvání kol do člunového trupu. Na silnici dokáže vyvinout rychlost přes 160 km/h a ve vodě dosáhne téměř 50 km/h.

V současnosti je v nabídce Gibbs Technologies trojice strojů. První z nich je Aquada, tvářící se jako sportovní automobil, který svou přídí připomíná předchozí generaci Mazdy MX-5. Druhým vozidlem je obojživelná čtyřkolka Quadski, z níž se ve vodě stává vodní skútr a vedle funkce hračky pro ty, co na to mají, může být upravena také pro potřeby armády. Třetím vozidlem je pětimístná Humdinga, která vzdáleně připomíná Hummer, zkřížený s motorovým člunem, a je určena především pro záchranné služby nebo armádu. Tento stroj se dokáže rozjet rychlostí až 160 km/h a ve vodě vyvine 64 km/h.

V polovině června firma Gibbs Technologies oznámila, že se chystá vytvořit tři nové společnosti pro výrobu a prodej obojživelných vozidel na severoamerickém trhu. Dvě pro výrobu připravená vozidla se mají na trhu USA představit v roce 2009. Model Aquada má být vyráběn a prodáván společností Gibbs Amphibians. Čtyřkolku Quadski bude produkovat a na trh dodávat společnost Gibbs Sports Amphibians.

Třetí společností se stane Gibbs Military Amphibians, která bude zodpovídat za vývoj vysokorychlostního obojživelného vozidla pro armádní účely společně se firmou Lockheed Martin. Tyto dvě společnosti mají v plánu představit několik konceptů vojenských vozidel založených na obojživelnících Gibbs ještě toto léto.

Gibbs Technologies v současnosti zvažuje umístění svých technologických center ve státech Georgia, Virginia, Michigan a Texas. Vedení společnosti předpokládá, že na severoamerickém trhu může za tři roky prodat přes 1500 vozidel.

Zakladatel společnosti Alan Gibbs říká: „Náš průzkum trhu ukazuje, že řada rychlých obojživelných vozidel podobných Aquadě může vytvořit každoroční prodeje o objemu 100 000 nebo více v průběhu pěti let.“

Náklady na vývoj modelů Aquada a Quadski jsou rozvrženy na více než 100 mil. dolarů (přes 2 miliardy Kč) do jejich představení na severoamerickém trhu v první polovině roku 2009. V současnosti desítka obojživelných vozidel Aquada s evropskou homologací prodělává testy v jihovýchodním Michiganu.

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (5)
19. 6. 2007 12:55
Superhracky
No urcite bych si dal rict, predevsim ten offoad a quad jsou super ;-) Koncekoncu ani spider neni neni k zahozeni. Na zablbnuti nekde u more nebo na jezere idealni zalezitost :yes: :yes: :yes: