Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

GM nesouhlasí s odprodejem Saabu do Číny

David Bureš
Diskuze (9)
GM se cítí ohroženo prodejem Saabu do čínských rukou.

Koncern General Motors uvedl, že by bylo těžké podpořit prodej Saabu do čínských rukou, pokud by to znamenalo ohrožení stávající spolupráce s čínskými firmami a nepříznivé ovlivnění zájmů amerického koncernu po celém světě.

O převzetí Saabu se před několika dny předběžně dohodly čínské společnosti Pang Da Automobile Trade Co a Zhejiang Youngman Lotus Automobile Co, které švédskou automobilku koupí za 100 milionů eur (2,5 miliardy Kč). General Motors přitom loni prodala Saab nizozemské firmě Spyker.

General Motor ale i nadále zůstává významným dodavatelem výrobních dílů pro vozy Saab, a má práva na to, aby prodej švédského výrobce do čínských rukou mohlo zamítnout.

GM se bojí toho, že by firmy Pang Da a Youngman mohly nákupem Saabu získat některé technologie amerického koncernu. To by mohlo znamenat i zhoršení vztahů General Motors se společností SAIC, největší čínskou automobilkou, se kterou GM čile spolupracuje.

Pang Da a Youngman chtějí do rozvoje problémového švédského výrobce aut investovat 660 milionů eur (přes 16 miliard Kč). Firmy předpokládají, že do roku 2014 dokážou vrátit Saab zpátky do zisku. V rámci plánovaného snižování nákladů však počítají se zánikem zhruba 500 pracovních míst.

David Bureš
Diskuze (9)
Avatar - Bristol
8. 11. 2011 00:10
Re: hm
zase GM nezatracuj...kdyby nedělal nic světaborného nebude přes 30 let světovou jedničkou nemyslíš...zase brzdi...ono GM je..tedy byl velmi silný koncern...bohužel SAAB šel dycky tak trochu stranou i v době kdy ho vlastnil...a podle toho taky vypadala jeho modelová řada...zanedbaně
Avatar - Bristol
8. 11. 2011 00:08
Re: hm
GM něco nakreslil ale taky docela draho prodal...takže by měl dát ruce pryč....
7. 11. 2011 19:33
Re: hm
No myslim, ze ak GM nieco nakreslil, tak uz nejaky ten cas odvtedy ubehol a zas nieco svetaborneho to nebude. Nakoniec, ze by vobec GM nieco svetaborneho vymyslel...neviem!
Avatar - Bristol
7. 11. 2011 12:02
hm
mohli by dát SAABu pokoj...automobilka by měla dostat šanci dostat se zpět na mapu automobilismu...
7. 11. 2011 11:32
Re: GM
Není to hezký pohled, ale o SAAB a jeho osud tady asi jde až na nějakém x-tém místě. Chtělo by to komentář někoho, kdo opravdu dobře zná situaci v GM - a v Číně. Našel jsem čerstvý příspěvek v Carlistu. Není o SAABu, ale o GM a jeho problémech, těžké čtení: [odkaz] Mně GM připomíná medvěda se sklapnutou pastí na noze, od pasti řetěz ke kládě starých sociálních závazků, a to všechno za sebou vláčí. Čekat od něj velkorysost k zájmům jiných, to bych nečekal.