Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

GM urovnává žaloby kvůli skandálu se zapalováním, ještě ale není u konce

redakce AUTO.CZ
Diskuze (3)
Nárok na vyplacení kompenzace automobilka GM uznala u méně než desetiny případů. Zatím bylo vyplaceno téměř 15 bilionů korun, zbývá ale prošetřit další stovky žalob.

Největší americká automobilka General Motors Company zaplatila 594,5 milionu dolarů (14,7 bilionu Kč) za urovnání části žalob spojených s následky vadných přepínačů zapalování u řady svých vozů. Vyplývá to ze zveřejněné závěrečné zprávy fondu, který měl řešení žalob na starosti.

Automobilka uznala nárok na vyplacení kompenzace v necelé desetině z 4343 přijatých požadavků. Konkrétně uspělo 399 nároků, tedy 124 případů úmrtí souvisejících se závadou a 275 případů zranění. Oběti, které na urovnání přistoupily, musely souhlasit, že nebudou v soudním sporu pokračovat.

GM kvůli problémům se zapalováním svolala loni s velkým zpožděním k opravám miliony aut. Vadné přepínače u zapalování se mohly samovolně přesunout ze zapnuté polohy do vypnuté, což zastavilo motor a vyřadilo většinu systémů napájených elektřinou, včetně posilovače řízení, posilovače brzd a airbagů. Důsledky této závady si vyžádaly nejméně 169 mrtvých.

Automobilka v červnu 2014 pod silným politickým tlakem ustavila nezávislý fond, který se zabýval žalobami spojenými s případy úmrtí či zranění u 2,6 milionu svolaných vozů. Firma byla chráněna před žalobami v případech nehod, které se staly předtím, než GM v létě 2009 opustila bankrotovou ochranu. Přestože nemusela, přiznala odškodné také v téměř jedné třetině schválených nároků, které spadají do tohoto období.

Činnost nezávislého fondu sice končí, automobilka ale nadále čelí stovkám žalob. Soudní procesy by se před newyorským soudem měly rozběhnout v lednu.

Náklady GM související s aférou nyní přesahují dvě miliardy USD. Tato částka zahrnuje také urovnání ve výši 900 milionů USD, na kterém se GM letos v září dohodla s federálními vyšetřovateli, aby zastavila trestní stíhání postupu, jímž skandál řešila. Automobilka o potížích s přepínači věděla už v roce 2001, ale se svoláváním vozů k opravě začala až loni v únoru.

redakce AUTO.CZ
Diskuze (3)
Avatar - Aoyagi
12. 12. 2015 00:33
Samovolně?
Spínač neměnil polohu samovolně, ale jen když si někdo na klíče navěsil tolik blbostí, že jejich váha byla dost na otočení klíčkem. Jen v tomhle zapalování bylo potřeba té váhy méně.
Avatar - Individualita
11. 12. 2015 17:49
Re: Bilion = americký trilion
To mohl přeložit jen totální blázen...
11. 12. 2015 17:45
Bilion = americký trilion
Udělejte si pořádek v těch počtech. Český bilion má trochu větší hodnotu než americký bilion.