Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

GTA Spano: Ženevská premiéra

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (1)
Španělská společnost GTA Motor v Ženevě odhalila svůj první model širší veřejnosti.

GTA Spano sice není nejžhavější novinkou, ale vzhledem ke svým výkonům i původu si rozhodně zaslouží pozornost. Supersportovní kupé se letos poprvé představilo návštěvníkům autosalonu v Ženevě.

Společnost GTA Motor předpokládá, že se díky účasti na ženevském autosalonu dostane do povědomí širší veřejnosti a získá nové klienty.

K největším výstavním úspěchům GTA Spano patří účast na loňské přehlídce luxusních automobilů Top Marques Monaco. Španělský supersport byl dokonce na oficiálním plakátu této akce.

GTA Spano je výsledkem několikaletého vývoje. Na konstrukci vozu je v hojné míře využito kompozitních materiálů a na díly podvozku je použit titan.

K pohonu dvoumístného kupé slouží před zadní nápravou podélně uložený kompresorem přeplňovaný vidlicový desetiválec, který z objemu 8,3 litru poskytuje výkon 603 kW (820 k) při 6300 min-1. Při provozu na ethanol E90 dává dokonce 618 kW (840 k) v 6250 min-1. Točivý moment vrcholí v obou případech 960 Nm, maximální otáčky bohužel nejsou uvedeny.

Kupé, jehož zadní kola jsou poháněna prostřednictvím sedmistupňové manuální převodovky, má podle výrobce dosahovat maximální rychlosti přes 350 km/h. Akceleraci z 0 na 100 km/h zvládne vůz o hmotnosti 1350 kg za 2,9 s.

Dvoudveřové dvoumístné kupé měří na délku 4650 mm, je 1980 mm široké a pouhých 1180 mm vysoké. Rozvor náprav má 2800 mm. Standardem jsou 19palcová kola vpředu a 20palcová vzadu, která obouvají pneumatiky o rozměrech 255/35 ZR19, resp. 330/35 ZR20.

Karbon-keramické kotoučové brzdy AP Racing mají průměr 380 mm a šestipístkové třmeny, nechybí ABS.

Interiéru vládne kůže, karbon, hliník a titan. Přístrojový panel je v podstatě jeden velký LCD displej, který může být nastaven dle přání zákazníka a zobrazovat tak jen informace, které vyžaduje. Další obrazovka z tekutých krystalů je vpravo od řidiče a promítá se na ni obraz z kamer, jak z parkovací, tak i z té, která nahradila tradiční vnitřní zpětné zrcátko

GTA Motor plánuje výrobu limitované série 99 vozů a základní cena je stanovena na 670.000 amerických dolarů (zhruba 12 milionu Kč).

GTA Spano: Supersport ze Španělska míří na trh (nové foto)

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (1)
Avatar - Hamunasakra
5. 3. 2011 20:02
Sakra!
Nejlepší kára vo jaký se tady poslední dobou psalo a žádná diskuze? :'-(
Zato pod Superbem je diskuze vo zadních světlech dlouhá skoro jak ... ta vo příští oktávce maskovaný jako Vision D :-)