Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Gumball 3000 tento týden projede Prahou, policie je již připravena

David Bureš
Diskuze (11)
Na supersporty účastníků milionářského závodu Gumball 3000 česká policie nasadí dálniční passaty a superby.

I v letošním roce se jede „tajný“ milionářský závod Gumball 3000. Poprvé po 11 letech se posádky zastaví i v Praze, kde přenocují ze středy na čtvrtek. Jelikož se dá očekávat, že účastníci nebudou příliš dbát na dodržování dopravních předpisů, je v pohotovosti i policie.

Ta se na průjezd Gumballu 3000 připravovala již v minulosti, a tak už ví, co očekávat. „Naše opatření spočívá především ve zvýšeném dohledu nad bezpečností a plynulostí silničního provozu zejména na předpokládané trase závodu,“ říká vrchní komisař Jozef Bocán z tiskového oddělení Policejního prezidia ČR.

Trasa letošního ročníku vede z irského Dublinu do rumunské Bukurešti, na cestu posádky vyrazily v neděli 1. května. Do Prahy závodníci dorazí ve středu večer, mezi pátou a devátou večerní, jejich etapa do české metropole povede z německého zábavního parku Europa-Park přes Friedrichshafen u Bodamského jezera. Z Prahy pak jezdci ve čtvrtek ráno zamíří na maďarský okruh Hungaroring.

Z trasy závodu vyplývá, že gumballeři nejspíše pojedou přes dálnice D5 a D1, policie však nechce být konkrétní, v jakých místech republiky hlídky posílí. „Z taktických důvodů by od nás nebylo příliš vhodné zmiňovat místa probíhajícího opatření,“ vysvětluje Bocán.

„Vzhledem k tomu, že závodu se zpravidla účastní silná auta, počítáme i s nasazením vozidel z policejního Autoteamu typu Škoda Superb a VW Passat,“ doplňuje Bocán. Dopravní policisté a řidiči se na českých silnicích mohou těšit na zajímavé exotiky. Letošního ročníku Gumballu 3000 se mimo jiné účastní několik kousků Lamborghini Aventador, Mercedes-AMG GT, Bentley Bentayga nebo BAC Mono. Na startu nechyběl ani Mercedes-Benz G 4x42 se slovenskými značkami nebo na zakázku postavený desetiválcový speciál ve stylu batmobilu.

V Praze se Gumball 3000 objevil už v roce 2005, tehdy zde byly k vidění takové vozy jako Lamborghini Countach a Ferrari 550 Maranello. Milionářský závod měl metropolí opět projet i dva roky poté, kvůli účasti jedné z posádek na tragické nehodě v Makedonii, však byl tehdejší ročník předčasně ukončen. Gumball 3000 se tak do republiky vrátil až v roce 2013, kdy však účastníci pouze projeli Moravou.

Gumball 3000 se poprvé jel v roce 1999, pořadatelem této rallye na běžných silnicích plné celebrit i pseudocelebrit je od té doby Maximillion Cooper. Nejedná se o skutečný závod, protože nevyhrává ten, kdo dojede do cíle první, ale ten, kdo si podnik nejvíce užije.

Každý rok má trasa „závodu“ 3000 mil (asi 4.800 km), přičemž se každý rok mění – před rokem vedla ze Stockholmu do Las Vegas. Akce se účastní mnohé známé osobnosti, již pravidelnými účastníky jsou herec David Hasselhoff, skateboardista Tony Hawk nebo lyžař Jon Olsson. Loni se části závodu účastnil i pilot Formule 1 Lewis Hamilton.

David Bureš
Diskuze (11)
Avatar - maxi!
4. 5. 2016 11:09
Re: ???
nie je to celkom tak... je aj tu ( ako aj vsade) zopar fajn chlapov, co obetuju velky dom a ine statky za svoje ( nase?) hobby a kupia si auto snov. Uzivaju si ten nadherny pocit, stretavaju sa a bavia sa zivotom.... ked som mal prve Ferrari, tak polovica mesta ma vyhlasila za blazna - popritom len ohrada alebo bazen v luxusnej vile bol drahsi, ako 4 rocna berlinetta!
A to len tu zopar nestastnikov si mysli, ze akcie ako Gumball su demonicke orgie plne zlocincov a mafiozov! ( aj ked samozrejme nie kazdy je tam anjel)
ale je tam vidiet naozaj zopar zaujimavych vozidiel, ktore radi predvadzaju v plnej akcii
Ale ako sam pises, ta silna zavist a dezinformacie z bulvaru tu zametaju emociami....

:-!
Avatar - maxi!
4. 5. 2016 10:50
Re: zabava
ja viem, a vlastne ta aj chapem! ;-)
4. 5. 2016 10:16
Re: ???
Češi jsou zvláštní národ s nadlimitním výskytem nepřejících, závistivých a škodolibých jedinců. Nemít tady rodinu, dávno jsem se už odsunul někam jinam.
4. 5. 2016 08:37
Re: ???
Tobě už auto zabavili co?
4. 5. 2016 08:35
Re: ???
O kterém státě hovořiš? Už by jste se chlapci konečné mohli naučit že body v ČR se přidávají a né odebírají. No chce to prvni si udělat aspoň řidičák a pak už budete vědět. Btw. borci jsou u mně ti co mají na kontě 0 bodů.