Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Hledání viníka dopravní nehody. Může pojišťovna a policie dojít k různým viníkům?

redakce AUTO.CZ
Diskuze (0)

Hledání viníka dopravní nehody může její šetření notně prodloužit. Kdo může nehodu prošetřovat? A existují nějaké lhůty pro podání odvolání?

Nehoda je nepříjemná sama o sobě, a to po ní ještě následuje hledání viníka. Povídali jsme si o tom s Barborou Pospíšilovou ze společnosti D.A.S. právní ochrana.

Musí všechny nehody za účelem zjištění viníka šetřit policie?

Jestliže jsou splněny zákonné podmínky pro sepsání euroformuláře Záznam o dopravní nehodě, policie incident nešetří. Věc je posuzována pouze ze strany pojišťovny, ta rozhodne, kdo se do jaké míry na dopravní nehodě podílel. Často se stává, že i když se viník nejprve přizná, například své pojišťovně, následně svůj postoj změní. Pak je nutné věc dále šetřit. Pojišťovna ani státní orgány tedy nejsou přiznáním vázány.

Video se připravuje ...

Kdo všechno může nehodu prošetřovat?

Policie, pokud je jí nahlášena. Ta následně věc odloží, nebo předá k dalšímu řešení státnímu zástupci (podezření ze spáchání trestného činu) či správnímu orgánu (podezření na přestupek nebo správní delikt. Za účelem zjištění rozsahu povinnosti poskytnout pojistné plnění šetří míru zavinění také pojišťovny. Ve všech těchto směrech může věc dojít tak daleko, že se jí zabývá také soud.

Může pojišťovna a policie dojít k různým viníkům?

Obě šetření probíhají nezávisle na sobě a nelze říci, které by mělo přednost před druhým. Standardně pojišťovna na rozhodnutí policie, potažmo správního orgánu či soudu čeká a následně z něj vychází, nicméně pokud je případ správním orgánem odložen z důvodu promlčení, musí pojišťovna nakonec rozhodnout.

Existují lhůty pro podání obvinění a pro odvolání se vůči němu?

Ano, pokud je nehoda šetřena policií a o vině není rozhodnuto ihned na místě, protože se jeden z účastníků nehody přiznal a souhlasí s uložením a zaplacením pokuty, tak má policie na prošetření skutečnosti, zda mohlo dojít v rámci nehody k přestupku, standardně 30 dní. Jestliže dospěje ke kladnému závěru, věc předá k dalšímu řešení příslušnému správnímu orgánu. Pokud má podezření, že mohlo dojít ke spáchání trestného činu, má na prošetření 2 až 6 měsíců. Tato lhůta může být ze zákona prodloužena. V jednotlivých fázích řízení existují možnosti podat různé opravné či mimořádné opravné prostředky, pokud se skutečnostmi uvedenými v doručeném dokumentu nesouhlasíte, (nemusí se jednat jen konečné rozhodnutí ve věci). O této možnosti musíte být v předmětném dokumentu vždy poučeni včetně lhůty, do kdy tak můžete učinit.

redakce AUTO.CZ
Diskuze (0)