Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Holandský výrobce autobusů zřejmě koupí továrnu Mitsubishi, vyrábět zde bude vozy Mini

David Bureš
Diskuze (2)
Mitsubishi oznámilo, že svoji holandskou továrnu NedCar prodá za jedno euro. Má to však jeden háček.

Holandská společnost VDL Group oznámila, že bude jednat s Mitsubishi a BMW Group o převzetí továrny NedCar v holandském Bornu. Německý koncern plánuje, že by se v tomto závodu mohly začít vyrábět vozy značky Mini.

Mitsubishi prodá továrnu NedCar firmě VDL Group, která se zabývá především výrobou autobusů, za pouhé jedno euro, pokud firma zajistí, že 1.500 zaměstnanců továrny nepřijde o svoji práci. Japonská automobilka ukončí v Bornu výrobu na konci letošního roku.

Podle mluvčí VDL Group Carolien van der Leegte se firma už dohodla s odbory továrny. Nyní VDL Group bude dále jednat s Mitsubishi a BMW Group o podmínkách převzetí. Společnosti se však spolu zatím nedohodly, jednání však vypadají slibně.

Podle plánu německého koncernu by v Bornu vznikaly modely Mini. Modelová řada této značky má ve střednědobém horizontu čítat 10 modelů. VDL Group plánuje, že by továrnu koupilo a pak fungovalo jako subdodavatel pro BMW Group.

Mini chystá zvýšení prodejů a nyní zvažuje, jak rozšířit výrobu. Produkce v Nizozemí je jedním z řešení, z hlediska logistiky by neměl být problém zde vyrábět. Mini by rádo, aby jeho případný další závod byl co nejblíže Británii, což NedCar splňuje.

Nizozemská média s odvoláním na zdroje z odborů tvrdí, že VDL Group znovuotevře továrnu NedCar na konci roku 2014, nebo na začátku 2015.

Továrna v Bornu byla otevřena v roce 1968, v srpnu roku 1991 stala společným majetkem holandské vládé, Mitsubishi a Volva. V únoru 1999 pak holandské úřady převedly svůj podíl na oba partnery s výsledkem rozdělení 50:50. Od roku 2001 patří závod pouze Mitsubishi.

David Bureš
Diskuze (2)
Avatar - bigi25
12. 7. 2012 13:32
Nechápu proč...
...FIAT neřeší odbytovou krizi podobným způsobem. Chystá se zavírat svý italský továrny, přitom spousta konkurentů (BMW, Audi, Hyundai) potřebuje naopak rozšířit výrobní kapacity. Ale on ty fiaťácký fabriky asi nikdo nechce ani zadarmo, když v nich předvádějí svoji výkonnost a produktivitu ty jihoitalský lemry :-)