Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Honda FCX: První vodíkový automobil má soukromého zákazníka

Ladislav Čermák
Diskuze (20)
V Kalifornii se odehrál historický zlom - první soukromý zákazník jezdí ve vodíkovém automobilu

Jon a Sandy Spallinovi z Redondo Beach u Los Angeles v Kalifornii, se se svými dvěma dcerami stali prvními soukromými uživateli vozidla, poháněného palivovými články. Jedná se o Hondu FCX, vodíkové vozidlo nové generace s vylepšenými články Honda FC Stack, zajišťujícími delší dojezd a lepší hospodárnost, zatím jediné, schválené americkými úřady pro ochranu životního prostředí (EPA) a čistotu ovzduší (CARB) pro běžný silniční provoz. CARB udělil modelu FCX certifikaci ZEV, EPA Tier-2 Bin 1. EPA zároveň FCX jako první vodíkový model již v roce 2003 zařadila do svého Přehledu spotřeby paliva a naměřila mu dojezd 306 km.

Stalo se tak poté, co Honda v dubnu letošního roku oznámila, že najme soukromým osobám ze států Kalifornie, New York a Nevada flotilu 13 vozů FCX, což jí mj. umožnil vstřícný postoj státu Kalifornie, který ústy svého guvernéra Arnolda Schwarzeneggera slíbil do roku 2010 vybudování sítě vodíkových čerpacích stanic, nazvané Hydrogen Highway a nyní již z části provozované. Manželé Spallinovi jsou tedy s dvouletým kontraktem první na světě a budou zároveň prvními a zatím jedinými soukromými uživateli Hydrogen Highway.

Honda si tímto primátem upevnila pozici výrobce nejekologičtějších vozů, kterou v letech 2001, 2003 a 2004 stvrdilo ocenění "Nejzelenější výrobce automobilů", udělené Hondě Unií spojených vědců (UCS). Honda nabízí v současné době současně nejvíc hybridních modelů (Insight, Civic a Accord), z nichž Accord drží primát jako první hybridní šestiválec. Letos v dubnu také zahájila omezený prodej Civicu GX na zemní plyn, který je možné do vozu doplňovat přímo z domácího rozvodu.

Ladislav Čermák
Diskuze (20)
3. 7. 2005 01:43
BRAVO
Chválím Hondu a samozřejmě Kalifornii. Bohatá země, bohaté myšlénky. Tohle je cesta. Ne nějaký hybrid.