Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Li Nian Everus: Honda představila v Pekingu koncept sedanu pro Čínu

Aleš Dragoun
Diskuze (3)
Japonská Honda vyvinula ve spolupráci s čínským partnerem Guangqi nový sedan pro v současnosti největší světový automobilový trh.

Na autosalonu v Pekingu se představil zatím jako koncept, navíc nikoli pod značkou Honda, ale Li Nian. Během posledních dvou let se s tímto jménem objevily už dvě studie: roadster ve stylu legendární S2000 a malé SUV na platformě Jazz.

Mnoho informací o sedanu Everus zatím není známo. Automobil nejspíše patří mezi malé sedany a je postaven rovněž na podvozku modelů Jazz/City. Rozvor by tomu alespoň vizuálně napovídal. Maska chladiče připomíná poměrně hodně americké Acury, dvě dvojice předních světlometů nad sebou jsou ale opravdu originální.

Celá přední část tvoří protáhlé písmeno V. Design boků je poměrně dynamický včetně stoupajícího prolisu, zaujme také tvar koncových světel. Sériová verze by se měla představit koncem letošního roku doslova na domácí půdě. Místem jejího debutu bude totiž autosalon v Kantonu.

Guangqi Honda Automobile je jednou ze dvou automobilek, se kterými Honda v Číně spolupracuje (druhou je Dongfeng Motor, který prodává například model Civic). Nejedná se o žádného nového výrobce, v továrně s původním názvem Guangzhou již v hlubokých osmdesátých letech vznikaly licenční Peugeoty 505 a později se společnost dohodla právě na partnerství s Hondou. Nový název nese teprve od dubna 2009.

Honda loni prodala prostřednictvím obou zmíněných firem v Číně celkem 580 tisíc aut. Do konce letošního roku by se měl v nejlidnatější zemi světa začít vyrábět model Crosstour, jedná se o čínskou verzi amerického Accordu Crosstour. Jeho produkci bude zajišťovat rovněž Guangqi Honda. V roce 2012 se objeví také hybridy Insight a CR-Z, ty se budou dovážet z Japonska. I Dongfeng navíc plánuje vytvoření vlastní značky.

Aleš Dragoun
Diskuze (3)
3. 5. 2010 14:15
Re: Petřín...
Takže to bylo foceno ve Znojmě. Mládek zpívá, Znojmo vidím Tě dvojmo.

Dneska se všechno dělá ve 3D, když budete střídavě mrkat, tak se vám obrázek postaví.

A teď k autu. Je to silně protiaerodynamické.
3. 5. 2010 13:15
Re: Petřín...
Tiež mám pocit, že vidím nejak dvojmo... 8-s
3. 5. 2010 12:57
Petřín...
...to muselo být foceno v zrcadlovém labyrintu na Petříně. Počkám si na oficiální fotky, tyto jsou zdeformované.