Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Honda a McLaren by mohly spolupracovat na sériových autech

David Bureš
Diskuze (1)
Japonská a britská značka budou opět spolupracovat ve Formuli 1. Pomáhat by si mohly i při vývoji sériových aut.

Ještě nedávno se McLaren spolupráci s Hondou na poli sériových aut bránil, nyní je ale všechno jinak. Šéf stáje McLaren Martin Whitmarsh britskému magazínu Autocar sdělil, že existuje možnost hlubší kooperace mezi oběma firmami, které jsou obě strany nakloněny.

Whitmarsh řekl, že spolupráce s Hondou ve Formuli 1 není jednorázovou akcí a má trvat více let. Přerůst by tak mohla i ve spolupráci na sériových autech. Pro McLaren by taková možnost byla výhodná, automobilka totiž žádného automobilového partnera v současnosti nemá.

Také Honda by z kooperování těžila, japonská automobilka totiž aktuálně pracuje na nové generaci supersportu NSX. Know-how McLarenu by se u vývoje takového auta určitě hodilo. Honda navíc údajně prototypy NSX srovnává s MP4-12C.

Zatím není jasné, v jakých oblastech bude spolupráce Hondy a McLarenu probíhat. Ještě v červnu totiž nejmenovaný zdroj Autocaru sdělil, že v současné době neexistuje žádný očekávaný dopad na divizi silničních vozů v důsledku dohody s Hondou.

Pokud by k vzájemné spolupráci přece jen došlo, jejích výsledků se dočkáme až za několik let. Automobilka v současnosti pracuje na modelu s interním označením P13, který má konkurovat Porsche 911 a který bude nejmenším autem v nabídce značky. Vývoj P13 je však už v pokročilé fázi, a tak do něj Honda už nezasáhne.

Dohoda mezi McLarenem a Hondou se v současnosti týká výhradně Formule 1. Od sezony 2015 bude japonský výrobce dodávat britské stáji motory – přeplňované šestiválce o objemu 1,5 litru. Obě značky byly ve Formuli 1 partnery už v minulosti.

David Bureš
Diskuze (1)
3. 8. 2013 12:42
McLaren Honda
Tohle legendarni spojeni mi nikdy neprestane imponovat.