Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Honda vyvíjí předkolizní systém využívající smartphony

Michal Fokt
Diskuze (5)
Smartphone vám už brzdy bude schopen zachránit život. Ovšem nikoli až poté, co si s ním zavoláte při nehodě o pomoc, ale ještě předtím, než ke kolizi dojde.

Je to jasné - bez chytrých telefonů se už neobejdeme. Kromě FB, focení, mailování, poslouchání hudby, sledování videí, surfování po síti a dalších bohulibých aktivit se s ním dá i telefonovat, textovat, platit, a brzy už i odemykat a ovládat auto nebo předcházet dopravním nehodám. Prostě brzdy bude lepší ztroskotat na opuštěném ostrově s telefonem, než s nožem a KPZ. :-)

Honda nyní představuje dva předkolizní systémy V2P (Vehicle To Pedestrian) a V2M (VehicleTo Motorcycle), které budou použitelné pro všechny smartphony, vybavené technologií Dedicated Short Range Communications (DSRC). V2P a V2M za asistence GPS modulu a příslušného softwaru vyhodnotí rychlost a směr pohybu každého mobilu (a jeho majitele) a na základě predikce jeho dalšího pohybu varuje dotyčné účastníky možné kolize před nebezpečím. Oba, tedy jak řidiče auta, tak chodce nebo motocyklistu.

Systém to pochopitelně není samospasitelný, v první řadě je stále nutné spoléhat se na vlastní oči, nicméně Honda shledává jeho využití jejím užitečným na nepřehledných místech nebo za zhoršené viditelnosti. Podobné systémy se teď rojí jako houby po dešti, celá řada automobilek má pocit, že vymyslí něco lépe nebo jednodušeji, než jiná a za chvíli bude v těchto systémech neskutečný chaos. Možná by bylo lepší shodnout se na jednom, dvou řešeních a ta společnými silami více značek vypilovat a uvést do života, aby měl chodec jakous-takous jistotu, že jej, vybaveného systémem od Hondy, "nepřežvejkne" Mercedes, který preferuje systém na bázi wi-fi.

Michal Fokt
Diskuze (5)
Avatar - King
30. 8. 2013 16:25
Re: Vynalézají kolo ....
Víc hlav víc ví. Počítám, že se za nějaký čas sejde komise ouřadů, kteří posudí jednotlivé systémy a bude vybrán ten domněle nejefektivnější. Nebo se k jednomu projektu přidá x dalších značek a vytvoří se tak běžný standard.
Avatar - King
30. 8. 2013 16:21
Re: no...
Nejde o spoléhání se na elektroniku, musíš to brát jako všechno ostatní - spoléhat především na sebe, ale s tím, že se ti taková pomoc může někdy hodit. Ovšem až bude tohle v provozu, pokud někdy bude, asi bude baterka tvého mobilu také na trošku jiné úrovni. Nebo si pořiď lepší mobil. >:D Ostatně GPS si můžeš zapnout, až když opustíš domov/zaměstnání/restauraci.
Avatar - "neregistrovaný"
30. 8. 2013 15:43
Vynalézají kolo ....
Podobný systém už nějaký ten rok používají piloti (bezmotorových) letadel a jmenuje se FLARM. Na základě predikce trajektorie je schopen včas varovat. Ale funguje jen tehdy, pokud ho všichni mají na palubě a také proto, že je jen jeden systém. Komunikační protokol je uzavřený (neveřejný) z důvodu možnosti zneužití přenášených údajů - rychlost, výška, směr, rychlost soupání/klesání. A právě velké množství různých systémů různých výrobců je největší pastí - protože k čemu vám je, že víte, že v mlze před vámi jede jiná honda, když nevíte o kamionu, který má zablokované kolo a stojí uprostřed jízního pru....
Avatar - vabis
30. 8. 2013 13:45
čapek by žasnul
To už se mi jako nápad víc líbilo to samé, jen to měli účastnici erotické seznamky. Když se na ulici blížila oběť vašich možných choutek, co byla také zaregistrovaná, tak vám to zahlásilo "uživatel Luckygirl 22/165/55 je za rohem" >:D S kolegy v práci jsme to chtěli v žertu upravit i pro domácí použití, "pozor tchýně" atd >:-[]
Avatar - sargis
30. 8. 2013 12:21
no...
keby som mal mat na mobile permamentne zapnuty prijem GPS a wifi, tak mozem nabijat bateriu 3x denne. A psoliehat sa na to, ze vodic auta ma smart a ten ma "vidi".....

Do buducna mozno dobre ako pomocka pre slabo vidiacich chodcov...