Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Indická Tata Motors plánuje výrobu v Rumunsku

David Bureš
Diskuze (1)
Indický vlastník automobilek Land Rover a Jaguar by v rumunské továrně mohl vyrábět nejen osobní, ale také nákladní vozy.

Indická automobilka Tata Motors zvažuje výstavbu továrny v rumunské obci Jucu nedaleko města Kluž. Tvrdí to rumunský server DailyBusiness.ro.

Tata Motors by ve zdejším průmyslovém parku měl investovat miliardu eur, tedy bezmála 26 miliard korun. V současné době automobilka jedná s místními úřady o výstavbě. O možné výrobě vozů značky Tata v Jucu se spekulovalo už před rokem.

Indický výrobce podle všeho chystá velkou expanzi na evropských trzích, v Rumunsku chce totiž vyrábět nejen osobní automobily, ale také autobusy, nákladní vozy a dodávky. Většina výrobních komponent má pocházet od zdejších dodavatelů, aby nemuselo být mnoho dílů dováženo ze zahraničí.

Výroba v Rumunsku bude mít pro Tata Motors dvě hlavní výhody při expanzi do Evropy. Tímto krokem se vyhne placení dovozního cla do EU, platy rumunských pracovníků navíc nejsou tak vysoké jako v jiných státech unie.

Pokud jednání s místními představiteli budou úspěšná, bude se v Jucu podle všeho vyrábět druhá generace Taty Nano. Ta by měla lépe splňovat požadavky evropských zákazníků než aktuální generace.

V Rumunsku by se mohly montovat i kompaktní sedan Indigo Manza, SUV Safari a pickup Telcoline. Z nákladních aut by se mohlo jednat o model Prima.

Podle původních plánů se měla Tata Nano, nejlevnější auto světa, začít prodávat v Evropě už v roce 2011. Nakonec byl ale začátek prodeje tohoto auta na starém kontinentu odsunut, podle loňských zpráv by prodej Nana na evropských trzích měl začít v roce 2015.

Už nyní Tata Motors své vozy prodává v Itálii nebo ve Španělsku, na Pyrenejském poloostrově dokonce vyrábí své autobusy.

David Bureš
Diskuze (1)
29. 1. 2013 10:17
tata
ja len doplnim, ze tata motors predava auta okrem aj na slovensku, problem je, ze servisne zazemie je mizerne, resp, tych cca 5 servisov v 100km okoli od distributora je nic