Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Inteligentní tempomat Fordu vám zabrání překročit povolenou rychlost

Michal Fokt
Diskuze (21)
Ford vyvinul systém, jenž bude přizpůsobovat rychlost jízdy aktuálně platným dopravním značkám. Je to pomocník proti pokutám nebo pokus o převzetí kontroly nad autem?

Ford v novém modelu S-Max představil systém Intelligent Speed Limiter. Jedná se o další evoluci tempomatu, jenž nedrží rychlost vozu podle pokynů řidiče, ale reguluje ji v závislosti na aktuálním dopravním značení. V praxi to znamená, že tam, kde systém pro rozpoznávání dopravních značek přečte aktuální povolenou rychlost, upraví rychlost jízdy tak, aby automobil vyhověl momentálním požadavkům.

Automobilka pochopitelně tvrdí, že snahou je ušetřit řidičům peníze za pokuty, týkající se překročení povolené rychlosti, nikoli převzít ovládání vozu, ovšem zejména v kombinaci s chystanými autonomními systémy je k tomu zase o krůček blíž, takže pokud Velký bratr není vaše oblíbení vize blízké budoucnosti, velkým nadšením vás to zřejmě nenaplní.

Intelligent Speed Limiter pochopitelně lze úplně vypnout, popřípadě deaktivovat sešlápnutím plynového, popřípadě brzdového pedálu a Ford je připraven i na výtky, týkající se ekonomiky provozu s ohledem na neschopnost elektroniky předvídat - snížení rychlost na požadovaný limit se děje omezením výkonu motoru, nikoli brzděním. Na zdejší pomocníky a ochránce, číhající hned za značkou, to tedy asi moc fungovat nebude, nehledě na to, že i kvalita dopravního značení je tu poněkud problematická.

Ford kombinuje inteligentní tempomat s Pedestrian Detection systémem, jenž dokáže zabránit řadě střetů s chodci a s ohledem na to, že funguje při rychlostech od 32 km/h do 193 km/h, bude po vás dobře postaráno, pokud o to tedy stojíte.

Michal Fokt
Diskuze (21)
29. 3. 2015 00:01
Re: Radši kameru do aut.
Fizlactvi v této republice jsme si užili dost.
29. 3. 2015 00:00
Re: Radši kameru do aut.
A to je v pořádku. Nesmíš nikoho natáčet, když ti nedá souhlas.
Avatar - Hittman
28. 3. 2015 17:40
Re: Kravska
Cesi a do ulic? Hahaha,na to jsme moc zhily narod resit neco aktivne..
28. 3. 2015 10:01
Re: Snížení rychlosti
To nebude fungovat nikde.
28. 3. 2015 10:01
Re: Kravska
Tak půjdeme do ulic, a natřeme jim to zpátky, když budou chtít zavést další omezení a zbytečnou elektroniku do aut.