Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

J.D. Power 2015: Nejlepší je Škoda

Tomáš Dusil
Diskuze (87)
Škoda Auto získala nejvyšší ocenění v nezávislém průzkumu, který ve Velké Británii každoročně uskutečňuje společnost J.D. Power. Jak to celé probíhá a co všechno organizace sleduje a následně do statistiky zahrnuje?

Studie J.D. Power zkoumá hlavně spolehlivost automobilů. Vznikla kdysi v USA, avšak již nějaký čas používá stejnou metodiku také Velká Británie. Na rozdíl třeba od německé TÜV či Dekry v ní nejde o výsledky technických kontrol, nýbrž o informace respondentů, kteří jsou zároveň vlastníky (provozovateli) vozidla dotyčné značky.

Studie bere v potaz zkušenosti uživatelů po dobu dvanácti měsíců. Dotazuje první majitele vozidel, kteří je vlastní od 12 měsíců do 36 měsíců, tedy od jednoho roku po tři roky. Ve svém průzkumu se zaměřuje na osm kategorií, přičemž zkoumá 177 potencionálních problémových míst.

Jednotlivé kategorie jsou motor a převodovka, exteriér vozidla, zkušenosti s ovládáním vozu, které zahrnují výstroj, ventilační a topnou soustavu, displeje, komunikaci a navigaci spolu s audiem. Dále to jsou sedadla, ventilační a klimatizační systém a celkově kabina vozu. Následně se určuje množství problémů na 100 vozidel (PP100), přičemž do výsledku je zahrnuta také kvalita automobilu, jejíž úroveň může konečné „skóre“ mírně ovlivnit.

Vyhrála Škoda Auto

Škoda Auto v letošní anketě získala hodnocení 77 závad (problémů). Druhá byla Kia s 83 a třetí místo patří Suzuki s 86 problémy a závadami. Na chvostu celého pole naopak skončil Chevrolet s 288 problémy na 100 vozidel. Nejvíce problémů, konkrétně 5 z nejčastěji zmiňovaných jedenácti, mají uživatelé s elektronikou na palubě, jmenovitě s vestavěným bluetooth, který má mezery v párování s rozličnými typy mobilních telefonů.

J.D. Power 2015 - výsledky
Značka vozidla (výrobce)Počet problémů na 100 automobilů
Škoda Auto77
Kia83
Suzuki86
Nissan87
Mercedes-Benz88
Toyota88
Volvo93
Volkswagen95
Vauxhall (u nás Opel)98
Peugeot99
Seat99
Mazda105
MINI105
Ford111
Citroën114
Průměr114
Renault115
Honda116
Fiat117
Hyundai117
Land Rover152
Dacia159
Audi169
Jaguar173
BMW196
Alfa Romeo235
Chevrolet288

Zajímavé je, jak je ošetřena řekněme pravdomluvnost respondentů. Většina z nich uváděla tři a více problémů s vozidlem. 33 procent z nich chce zůstat při příštím nákupu auta loajální značce. 48 procent respondentů pak uvedlo, že s vozem neměli ve sledovaném období žádný problém.

Co jednotlivé modely?

Hodnocení podle modelů jednotlivých automobilek vyznívá takto: Nejlepšími Mercedes-Benzy jsou třídy E a C. V případě Kie je to kompakt Cee´d, dále bylo vysoce hodnoceno Suzuki Alto, Nissan Juke a Honda Jazz. Všechna auta obdržela ocenění. V případě Škodovky byly nadprůměrné všechny její modely.

Hodnocení podle segmentů automobilů
SegmentNejlepší modelDruhý nejlepší modelTřetí nejlepší model
MinivozySuzuki AltoToyota AygoHyundai i10
Malá autaNissan JukeMazda 2Škoda Fabia
KompaktyKia Cee´dPeugeot 308Mercedes-Benz A
Střední třídaMercedes-Benz CFord MondeoVolkswagen Passat
Luxusní třídyMercedes-Benz EJaguar XFneuvedeno
Malá MPVHonda JazzNissan NoteVauxhall (Opel) Meriva

Dobré umístění v J.D. Power je jistě pro značku skvělou vizitkou. Nicméně přesto je otázka, zda je daná anketa tolik věrohodná, že z ní lze dělat závěry ohledně spolehlivosti jednotlivých modelů. Nikdy totiž není zaručeno, že respondent odpoví správně a hlavně přesně. Také může některé skutečnosti zatajovat, jakkoliv by mu to asi k ničemu nebylo.

Anketa J.D. Power je určitě dobrá, nicméně ne dokonalá. Kromě závad totiž zahrnuje také ryze uživatelské věci, související s životem s daným automobilem. V porovnání s TÜV či Dekrou nabízí odlišný pohled na spolehlivost automobilů, avšak je otázkou zda komplexní. Dost o tom pochybujeme.

Tomáš Dusil
Diskuze (87)