Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Jaguar F-Type Project 7 se bude vyrábět

Michal Fokt
Diskuze (0)
Jaguar má pro své fandy na Goodwood připraveno velmi příjemné překvapení - koncept F-Type Project 7 vznikne v limitované 250kusové edici.

Britská automobilka Jaguar představila vloni na Goodwood Festival of Speed studii roadsteru F-Type Project 7, pojatou v retrospektivním závodnickém stylu, odkazující na vlastní bohatou minulost, zejména pak na sedminásobné vítězství v Le Mans. Zelený lak, o 114 mm nižší čelní sklo, vzad protažený řidičův ochranný oblouk, bílé polepy, tmavá kola, karbonové díly a kárované kožené čalounění - kdo by ho nechtěl?

Jenže smůla, mělo jít pouze o studii. Nyní, o rok později, je ale všechno jinak, Jaguar v předvečer letošní goodwoodské slavnosti oznámil, že Project 7 žije a bude doveden do malosériové výroby. Vznikne 250 těchto speciálů, které bude ručně vyrábět divize Jaguar Land Rover Special Operations.

Kompresorem přeplňovaný V8 5,0 l s výkonem 575 koní (423 kW) při 6500/min a točivým momentem 680 N.m v rozmezí 2500-5500 otáček bude roztáčet zadní kola 295/30 R 20 (vpředu jsou pneumatiky 255/30) tak důkladně, že 1585 kg vážící vůz zrychlí za asistence osmistupňové převodovky Quickshift a aktivního zadního diferenciálu na stovku za 3,9 s a rozjede se až na 300 km/h.

Krotit jej budou karbonkeramické brzdy CCM s kotouči o průměru 398, respektive 380 mm se šesti- a čtyřpístkovými třmeny a do zatáček autu bude pomáhat torque-vectoring systém na bázi přibržďování kol TVbB. Pro auto bude také existovat skládací střecha a posádce bude k dispozici 196litrový kufr, kam bude možné ji v případě nepotřeby uložit.

Karbonový bodykit zajistí při maximální rychlosti přítlak o 177 % vyšší, než u klasického roadsteru, v nabídce zájemci najdou i semislicky Continental Force Contact. Project 7 dostane také specifické, sportovnější naladění podvozku, inženýři zapracovali na geometrii šasi, uchycení některých komponentů a vůz osadili výškově stavitelnými pružinami a tlumiči a silnějšími stabilizátory.

O ceně se nemluví, ví se však, že ti nejrychlejší zájemci dostanou svá auta přibližně za rok. Objednávat je mohou v barvách Ultra Blue, Italian Racing Red a British Racing Green s bílými polepy a Ultimate Black a Glacier White s šedými, ale myslím, že volba většiny bude zcela jasná...

Michal Fokt
Diskuze (0)