Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Jaguar: Menší SUV může být z Rakouska

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)
Britská značka s velkou pravděpodobností doplní model F-Pace menším SUV a právě tento model, který je prozatím předmětem spekulací, má být vyráběn u našich sousedů.

Společnost Jaguar Land Rover oficiálně potvrdila, že uzavřela partnerství s firmou Magna Steyr, jež je provozní jednotkou Magna International Inc. Tato spolupráce má vytvořit další prostor pro rozšíření výroby, protože výrobní závody Jaguar Land Rover ve Velké Británii se blíží maximu své provozní kapacity.

Magna Steyr má podle oficiálního prohlášení zajišťovat výrobu některých budoucích vozů obou značek ve Štýrském Hradci v Rakousku. Na tuto zprávu navazuje britský magazín Auto Express neoficiální informací o výrobě menšího SUV značky Jaguar u našich sousedů.

Tento model má doplňovat Jaguar F-Pace a má se údajně jednat o crossover, sdílející techniku s Range Roverem Evoque, ale zároveň mířící především svou velikostí v hierarchii dvojice britských značek pod něj.

V případě označení se spekuluje o jménu E-Pace, které vypadá celkem logicky s ohledem na určení vozu a jeho umístění pod F-Pace, ale na druhou stranu až příliš připomíná označení E-Type, které nese sportovní ikona značky Jaguar.

Pokud se Jaguar skutečně rozhodne pro rozšíření nabídky svých SUV, resp. crossoverů směrem dolů, pak se máme modelu menšího než je nastupující F-Pace dočkat do roku 2020.

Britská automobilka se k těmto informacím nevyjadřuje a připomíná více než zdvojnásobení prodejů značek Jaguar a Land Rover v posledních pěti letech na více než 462.000 vozů. Vedle toho došlo i ke zdvojnásobení počtu zaměstnanců na více než 35.000 lidí a na vývoj nových produktů a na kapitálové výdaje bylo vynaloženo přes 10 miliard britských liber.

Společnost v tomto období výrazně investovala do svých britských výrobních závodů v Kastle Bromwichi, Halewoodu a Solihullu, aby podpořila uvedení deseti zcela nových vozů, včetně modelů Jaguaru XE, Jaguaru F-Type, Range Roveru Evoque a Land Roveru Discovery Sport.

V průběhu letošního a příštího roku hodlá Jaguar Land Rover podle oficiálního prohlášení vydat 3,6 miliary britských liber do vývoje nových vozů a investic. Ve stejném období pak má být uvedeno celkem dvanáct nových a faceliftovaných vozů, jejichž výroba má probíhat ve Velké Británii.

V současnosti jsou vozy značky Jaguar kromě Velké Británie vyráběny i v Indii, kde byla produkce spuštěna v roce 2011 a zdejší výrobní linku opouští modely XF a XJ spolu s Range Roverem Evoque.

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)