Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Jaguar: Muzeum v Browns Lane končí

Aleš Dragoun
Diskuze (0)
Jaguar hodlá letos v září uzavřít své Heritage Museum na Browns Lane v Coventry a hledá pro auta ze sbírek nový domov.

Ano, firemní kolekce Jaguaru bude uzavřena nadobro. V areálu na Browns Lane totiž s výjimkou budovy muzea už vůbec nic nestojí a zmíněná budova bude muset uvolnit místo novým developerským záměrům. Jaguar totiž není dnes ani majitelem pozemku, který prodal v roce 2007.

Automobilka alespoň plánuje jeho přesunutí jinam. Objevily se zvěsti o prodeji některých vozů, ale zatím nebyly potvrzeny, ba právě naopak. Funkční automobily budou i nadále půjčovány na propagační akce. Tisková mluvčí Jaguaru Faye Goldstraw řekla: „Minulost a historie je pro nás velmi důležitá. Nechceme, aby si lidé mysleli, že prostě zavřeme dveře a půjdeme od všeho pryč.“

Muzeum bylo zrekonstruováno a znovu otevřeno v roce 1999. Najdete v něm například slavný předválečný SS 100 Jaguar (1937), sportovní C a D-Type z padesátých let, poslední vyrobený E-Type V12 (1975) nebo prototyp XJ220 (1988). Třicet exemplářů je vystavených, zbylých 120 je v depozitáři ve stejné budově. Některé jsou pojízdné, jiné nikoliv. Jaguar pro ně hledá zatím dočasné místo někde v Coventry. Co se ale stane s bohatým archivem? To zatím nikdo neví.

Řešením by mohl být přesun kompletní kolekce včetně obsáhlých tiskových materiálů do místního dopravního muzea, jehož sbírky jsou zřejmě největší na světě. Je to jen jedna z možností, každopádně s představitelů CTM (Coventry Transport Museum) se k celé věci dosud nikdo oficiálně nevyjádřil.

Je to trochu smutný paradox, vzhledem k osudu jiného firemního muzea jisté zkrachovalé skandinávské automobilky. Ač výrobce už neexistuje, jeho sbírka bude zpřístupněna na původním místě i nadále. Ano, máme pochopitelně na mysli švédský Saab. Ale nezoufejte, Jaguar Heritage Museum máte čas navštívit ještě sedm měsíců.

Aleš Dragoun
Diskuze (0)