Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Jaguar vyrobí ještě šest odlehčených kupé E-Type

Michal Fokt
Diskuze (2)
Jaguar se chystá k velmi netradičnímu kroku. Postaví ještě šest kupé E-Type, které se zapomněly vyrobit v letech 1963 a 1964.

Také si říkáte jako já, jaké by to asi bylo, jezdit s úplně novým autem ze ze šedesátých let, považovaných za zlatou éru automobilového průmyslu, která přinesla ty největší, dodnes vyhledávané skvosty? To jsme se bohužel špatně narodili. I když... jistá šance by tu byla, Jaguar má nějaké restíky z minula a teď, po padesáti letech, se je chystá napravit.

O co kráčí? V letech 1963 a 1964 bylo naplánováno vyrobit 18 vozů Lightweight E-Type, určených pro okruhové závodění (zejména) proti soudobým Ferrari (objevily se také v Le Mans, ale bez většího úspěchu). Jenže nakonec jich vzniklo jen dvanáct, přestože byla všem osmnácti už přidělena i čísla karoserie. Důvod, proč nebyly vyrobeny, není znám, nicméně nyní to divize Jaguar Heritage Business hodlá napravit.

Vzhledem k tomu, že jsou známy kompletní specifikace, Jaguar vyrobí zbývajících šest vozů přesně tak, jako předešlých (oproti produkčním modelům o 112 kg odlehčených) dvanáct exemplářů, tedy včetně původních řadových hliníkových šestiválců 3,8 l a hliníkové karoserie.

Asi je vám jasné, jaký tato zpráva vyvolá rozruch, u Jaguaru teď nejspíš nestíhají zvedat telefony a není vůbec jasné, co rozhodne o budoucích majitelích. Ti každopádně budou vědět už letos v létě, na kolik je tahle legrácka přijde. Cena ale v tomto případě asi nebude hrát roli, mít takovéhle auto zbrusu nové přímo z továrny bude k nezaplacení.

Michal Fokt
Diskuze (2)
Avatar - Stejsn
18. 5. 2014 10:52
Může to na silnice?
A jestli ano, jak je to dneska s homologací? Může se to vyrobit podle 50 let staré?
17. 5. 2014 12:32
...
A cas na Ringu? >:-[]