Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Jak jezdí mladí řidiči? Nechají se rozptýlit kráskami a někteří píší SMS

David Bureš
Diskuze (16)
Mezi nejčastější příčiny nehod mladých řidičů patří chybný odhad, nepozornost nebo horší reakce v důsledku stresu či konzumace omamných látek.

Letní období je pro řidiče čas různých výletů nebo jízd na dovolenou. Pro mladé šoféry je pak bohužel i rizikovou dobou. Z celosvětových statistik vyplývá, že nejvíce osob ve věku 18 až 24 let zemře na silnicích právě v létě. V Evropě tvoří mladí během letních měsíců až 21 % obětí dopravních nehod, zatímco po zbytek roku je to 15 %.

Podle Evropské observatoře bezpečnosti silničního provozu jsou nejčastějšími příčinami nehod mladých řidičů chybný odhad, snížení rozpoznávacích schopností v důsledku konzumace omamných látek či stresu a také nepozornost.

Právě nepozornost je velkým rizikem pro mladé, a to právě během léta. Na základě výzkumu zadaného Fordem vyplývá, že 68 % respondentů má během léta uvolněnější přístup k řízení než jindy. Hned 54 % mladých se přiznalo, že se občas nechá rozptýlit atraktivními chodci. To platí hlavně pro řidiče než řidičky. 43 % mladých někdy během řízení poslalo textovou zprávu, 36 % telefonovalo a 11 % sledovalo videa na mobilním zařízení.

Více něž polovina respondentů (57 %) se pak přiznala, že mají zkušenosti s překročením rychlosti. Někteří také nemyslí na svoji bezpečnost – 16 % dotázaných někdy nepoužilo bezpečnostní pás a 13 % řídilo po konzumaci alkoholu. Čtvrtina by se pak klidně nechala svézt s někým, o kom by věděla, že požil alkohol, 24 % by řídilo pod vlivem drog.

Data vyplývají z červnového výzkumu, který zpovídal 6.500 respondentů z řad mladých lidí, pocházejících z Velké Británie, Německa, Francie, Itálie a Španělska.

Němečtí řidiči se mimochodem nejčastěji přiznávali k překročení povolené rychlosti, zatímco Italové často řídí bez hands-free. To Španělé zase nejvíce připouštějí, že když vezou přátele, jsou ochotni více riskovat.

Průzkum ukázal, že více než polovina mladých řídí opatrněji, pokud jsou pod dohledem rodičů nebo prarodičů. Naopak 41 % zpovídaných se přiznalo, že pokud by vezli přátele, riskovali by více. Celkem 41 % respondentů věří, že někdy existují dobré důvody, proč za volantem riskovat.

David Bureš
Diskuze (16)
Avatar - Hammunasakra
31. 7. 2016 10:15
Re: sms
Takže to seš ty [odkaz] :-)
31. 7. 2016 06:13
Re: sms
Treba ja.
31. 7. 2016 00:35
sms
může mi někdo vysvětlit,kdo dnes používá SMS? poslední sms jsem poslal někdy před 5lety....
Avatar - Hammunasakra
30. 7. 2016 23:44
Re: někteří chytají pokemony
Fakt? [odkaz] :-)
Avatar - Ozzman
30. 7. 2016 23:36
Re: někteří chytají pokemony
Chápu, v MHD je to v létě jinak k nevydrzeni :-)