Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Jak je to s těmi kruháči? Nepropadejte hysterii, ale mějte se na pozoru

Michal Fokt
Diskuze (60)
Intenzivně se teď všude řeší situace ohledně předností na kruhových objezdech. Trošku zbytečně, téměř nic se vlastně nezměnilo, i přesto však může docházet k problémům.

Že je s našimi zákonodárci tradičně legrace, už jste si snad zvykli a nejnovější vyhláška, upravující režim na kruhových objezdech, tento trend pouze potvrzuje. Jen je situace malinko jiná, než jaká se na první pohled zdá. Ten vzácný čas, kdy měla u nás auta na kruhových objezdech vždy přednost, už je deset let pryč, i přesto si nás „kruháče“ stihly tímto způsobem vychovat. Ostatně dává to smysl, proto se kruhové objezdy budují a v okolních zemích je to samozřejmost. Ovšem v Čechistánu musí být vždy něco extra.

Už deset let totiž platí, že značka kruhového objezdu je pouze informativní a nedává vozidlu, jedoucímu po objezdu, žádná privilegia. Jako na každé jiné neznačené křižovatce tedy musíte dát přednost vozidlům, přijíždějícím zprava. Vtip je v tom, že vyhláška doteď ukládala povinnost značku „Kruhový objezd“ doplňovat ještě značkou „Dej přednost v jízdě“ nebo „Stůj, dej přednost v jízdě“, čímž se kostrbatě docílí toho, co šlo původně bez značky, tedy, že auto na kruháči má skutečně přednost.

Nejnovější výplod našich zákonodárců však situaci „vylepšuje“ tím, že už neukládá povinnost příkazové značky k modré kulaté dávat a pokud někde budou chybět, platí přednost zprava. Nebezpečí ovšem tkví v tom, že se pro řidiče na jednom kruhovém objezdu může situace po pár metrech zcela změnit. Lze si představit stav, kdy vjede ze směru, kde příkazovou značku měl, ale na následující komunikaci už být nemusí a pak pro něj platí přednost zprava.

Bylo by to, pravda, poněkud absurdní, ale se zapomenutými nebo naopak chybějícími značkami jste se určitě na našich silnicích setkali už mockrát. Aby měl řidič nyní jistotu, musí buď na kruháči dávat přednost vždy nebo sledovat, zda auto na komunikaci vpravo má u kulatého obrysu modré „kruháčové“ značky ještě trojúhelník, popřípadě osmiúhelník.

Ministerstvo dopravy sice tvrdí, že i nadále budou na objezdech příkazové značky umisťovány, ale dodává, že „ve výjimečných případech, například v místech s velmi malou intenzitou provozu“, budou mít obce možnost je neumisťovat. Počítám, že tím drasticky ušetří (třeba na zakoupení radaru), a to se pochopitelně vyplatí. S ohledem na to, že nejspíš na každé odbočce na/z kruhového objezdu nebudete dávat přednost a ani nebudete složitě sledovat značky v protisměru, měli byste především doufat, že neznačené nebo špatně značené kruháče na svých cestách potkávat nebudete.

Michal Fokt
Diskuze (60)
17. 12. 2021 09:19
Značky
Než jsem začínal řídit, měl jsem v tom obrovský zmatek, proč tahle značka na kruháči tady je a jinde zase ne. A obecně mi dělaly problém některé ze zakazujících dopravních značek viz: https://www.dopravniznaceni.com/…ni-znacky-seznam - např. B10 a B18. Teď už jsem znalejší po pár měsících denního ježdění. Někdy i tak občas přemýšlím, když třeba jedu nějakou novou trasu, co neznám.
Avatar - xjara
29. 3. 2016 14:02
Re: kruhace
bylo by logicke, aby tedy v pripade, ze je na prijezdove ceste cedule dej prednost v jizde, byla na kruhovem objedzdu znacka hlavni silnice protoze prece clovek nebude cist cedule z jine komunikace.
A ohledne te znacky zakaz vjezdu nakladnich automobilu rozhodne neplati pro osobni vozy, ale uzitkove vozy a v tom je v mnoha ohledech velky rozdil.
28. 3. 2016 22:32
Re: kruhace
Počkej já žiju v domnění, že značka Povinná zimní výbava platí jen od listopadu do dubna. Copak ono to tak není?
28. 3. 2016 08:16
Re: pokud je z jedne strany
Mně to tak výjimečné nepřijde, dneska je jich tam už 5 a ještě jeden by se v tahu na Kunín hodil. Ale hlavně jsem tím chtěl poukázat na to, že NJ není (na naše poměry) žádné "menší město" - je v padesátce nejlidnatějších a na rozlohu je zase větší než Havířov, Kladno nebo Teplice (kde pro změnu žije více lidí). NJ to řešení výrazně prospělo k plynulosti dopravy a dost se tehdy vtipkovalo na úkor autoškol a jejich žáků, že zatímco v Ostravě je to samý semafor, v NJ se vyřeší 4 kruháče a řidičák je v kapse. Ale i v Ostravě jsou okolo svinovského nádraží 4 kruháče a vůbec by mě nepřekvapilo, kdyby u parkovacího domu přibyl pátý.
27. 3. 2016 23:29
Re: Změna nezměna
Nechce se mi na to koukat znovu, ale myslím si, že tohle to neříkalo. Spíš, že kdyby tam ta značka náhodou chyběla, tak to bude v rozporu se zákonem. Tedy řidič přijíždějící by měl vždy dát přednost, i když tam značka není, protože taková situace není dovolená. A řidič na objezdu může počítat s předností ze stejného důvodu, zákon ji tam vyžaduje. Nemusel ses tedy dívat na značky pro někoho jiného, prostě jsi věřil. :-) Samozřejmě za předchozí úpravy.