Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Jeep Renegade: Malý crossover od americké legendy

Aleš Dragoun
Diskuze (48)
Dlouho dopředu avizovaný malý crossover Jeep je tu. Výstavní debut si odbude na nadcházejícím autosalonu v Ženevě.

„Baby-jeep“ dostal střeva od Fiatu, vždyť se jedná o sourozence připravovaného křížence 500X. Platforma je tudíž totožná. Jméno Renegade (odrodilec, odpadlík) tak docela sedí, byť jej Jeep vytáhl z archivu. Používal jej už na začátku 80. let minulého věku u jedné z verzí klasiky CJ-5 a naposledy jej nesl dvoumístný otevřený koncept z roku 2008. Novinka, která tedy nakonec neponese dříve avizované názvy Jeepster ani Laredo, vypadá hodně dobře, až sympaticky. Stylisté si odpustili výstřelky jako v případě aktuálního Cherokee, který vzbudil hodně negativní reakce. Naštěstí.

Pravda, možná se trochu inspirovali produkty Volkswagenu, třeba u hranatých lemů blatníků si leckdo vzpomene na Tiguan a zadní dveře připomínají Taigun, jen kliky nemají zapuštěné. Kola jedné z variant pak jakoby vypadly z oka těm na Subaru XV. Ale zanechme podobností, když zadáte počítači, aby vám vytvořil malý crossover, dostanete vždy podobné tvary. Zepředu pak i nejmenší zástupce značky pořád vypadá jako Jeep. Typická maska se sedmi svislými otvory dává vzpomenout na legendární válečný Willys MB, byť ten jich měl devět. Koncová světla ve tvaru čtverce jsou celkem originální.

Exteriéru dominují hlavně hrany, byť přední a zadní část je příjemně zaoblená. To druhé lze říci i o interiéru, kde nějaké ostřejší zlomy nenajdeme. Jeho snímek se poprvé objevil na serveru Jeeprenegadeforums. Dominuje mu tříramenný sportovní volant a středová dotyková obrazovka. Před spolujezdcem najdeme stylové madlo. Jak se bude Renegade cítit v terénu, to zatím pochopitelně netušíme. Vzhledem k zaměření značky by toho ale měl zvládat více než stále rostoucí zástupy konkurence. Fotky zveřejněné serverem Jalopnik.com ukazují i verzi s dvojitou prosklenou posuvnou střechou. Malé crossovery chtějí hodně stylu a tenhle americko-italský benjamínek ho určitě nabídne přehršel.

Jeep Renegade se v plné kráse odhalí již zítra, takže na detaily nemusíme čekat dlouho. Podvozek tedy prapůvodně vychází z Punta a sdílí jej i minivan 500L. Pod kapotou nečekejme nic jiného než italské přeplňované motory. Tedy zážehový dvouválec TwinAir 0,9 l, čtyřválec 1,4 l a dieselovou třináctistovku.

Aleš Dragoun
Diskuze (48)
4. 3. 2014 19:53
Re: To už není Jeep
No veď práve,
v USA žijem už nejakých 16 rokov, takže ho naozaj stretávam a párkrát som v ňom sedel. Naživo vyzerá o dosť lepšie ako na fotkách a podľa mňa vo svojej triede nemá konkurenciu ani technikou ani priechodnosťou v teréne. S Grandom si ho po asi 2 ročnom dennom užívaní už nepletie ani moja 3 ročná dcérka, a ja to už tiež obstojne dokážem rozoznať :-) Ináč mám tu skromnú recenziu takže z tých pár fotiek sa dá usúdiť že viem o akom aute hovorím :-) Ale je naozaj zaujímavé, že niektoré modely sú dosť rozdielne na fotkách a v skutočnosti. Naživo to autko vyzerá naozaj celkom fajn.
Avatar - pratel
4. 3. 2014 10:54
Kecate
blbosti, hlavne ten s tym otrepanym vyrazom hrkalka. Ak nasadia dobru cenu, to auto sa bude predavat ako teple rohliky.
Avatar - Barrichello
4. 3. 2014 10:08
Re: Debakl Fiatu se blíží....
Ten Dart není ve ztrátě poprvé.....není to první měsíc. Jasně počasí má vliv kluku ušatá, stejně jako to, že některé modely pamatují hnědé uhlí, vid >:D
4. 3. 2014 09:02
Re: Debakl Fiatu se blíží....
Nebude pokles prodeje osobáků způsobený letošním extrémním počasím? Já bych ty kluku ušatá řekl, že by to tím mohlo být, co? Jak jsou na tom ostatní...? Aha, vzhledem k tomu, že ostatní mají poklesy celkově, tak těch osobáků taky ve srovnání s loňským rokem o moc víc neprodali, že? Já tě miluju.... >:-[] :yes:

Pro Master je na trhu pár měsíců, dal bych mu ještě chvilku čas. Ono to možná chvilku zabere, než si získá důvěru, přeci jen, nic podobného tam před tím nebylo a zákazníci byli možná zvyklí spíše na Sprintery (a ani těch se moc neprodávalo). Možná bude mít větší úspěch až nástupce Ducata, u kterého už můžou rovnou říct že byl vyvíjen s ohledem na tamní trh...
Avatar - Barrichello
4. 3. 2014 08:26
Re: Debakl Fiatu se blíží....
jjj, osobáky za únor pokles 15% proti lonsku, drží to pikapy a jeepy, hehe....

Největší sranda je Dodge - tam nebýt 1% nárůstu u Carvanu a viperu a Journey, tak všechny osobáky vcelku masivní ztráta vč slavného a opěvovaného Dartu...

Ten projekt nějak nevyšel že, konkurence japoncům a korejcům se nekoná...Stejně tak nějakj nevychází RAM ProMaster, prodat v usa 600 dodávek je vcelku směšný, asi jako by tady v čr někdo prodal měsíčně 5 dodávek...

Tak se ted chvíli můžeš radovat z úspěchu Cherokee.... Nic dalšího se tam italům zatím nepovedlo, vše ostatní sou totiž starý odely z dob Cerberusu a DaimlerChrysler :o))