Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Připomeňte si legendární jízdu Berthy Benzové. Tímto krásným videem

David Bureš
Diskuze (3)
Je otázkou, jak rychle by se automobilový svět vyvíjel dále, nebýt manželky Karla Benze. Právě ta před 130 lety podnikla s automobilem první dálkovou jízdu.

Letos je to 130 let od chvíle, kdy automobil vyrazil na svoji první dálkovou jízdu. Na cestu s ním však nevyrazil jeho vynálezce, Karl Benz, ale jeho manželka Bertha, která si jej tajně půjčila a vyjela s ním z Mannheimu do Pforzheimu. Legendární cestu se rozhodl připomenout sám Mercedes-Benz tímto milým videem.

Video připomíná, že Bertha si automobil na 106 kilometrů dlouhou cestu do rodného města vypůjčila bez vědomí manžela, který svému dílu tehdy nevěřil, že tak dlouhou jízdu zvládne. Přitom 5. srpna 1888, kdy na cestu vyrážela, měl Karl Benz už více než dva roky císařský patent na svoji tříkolku.

Bertha věřila, že při dálkové cestě dokáže, že auto není vhodné jen pro krátké projížďky, ale také pro delší cesty. Díky dlouhé jízdě přes Weinheim, Heidelberg nebo Wiesloch se o Benzově vynálezu navíc měli dozvědět i lidé mimo Mannheim. A to se opravdu povedlo, protože na cestě vzbudila zájem přihlížejících i lokálních novin.

Na cestu s ní vyrazili i synové Eugen a Richard (což video chybně nezmiňuje), kteří jí pomáhali i s nastalými technickými potížemi. A těch na cestě bylo hned několik, ostatně šlo o vynález nevyzkoušený v takových podmínkách. Bertha přitom zvládla šikovně improvizovat, ucpaný karburátor vyčistila jehlicí z klobouku, či dlouhou a úzkou sponou do vlasů, holé dráty izolovala podvazkem. Palivo, jak praví legenda, doplnila u lékárníka ve Wieslochu, čerpací stanice tehdy samozřejmě ještě neexistovaly.

Bertha se syny sice do Pforzheimu zdárně dojela, svého manžela tím ale moc nepotěšila. Na odeslaný telegram o zdárném dojetí jí Benz odpověděl zprávou, ať poštou pošle zpět pohonné řetězy a dojede zpět do Mannheimu vlakem. Po pár dnech se ale choť uklidnil a Bertha přece jen mohla dojet zpátky automobilem.

Její záměr se tak povedl. Dokázala, že Benzův vynález je vhodný i pro dálkové jízdy. A vzbudila pozornost mezi veřejností. Navíc její jízda dala popud k dalšímu vývoji – mimo jiné se ve stoupáních ukázalo, že motor silou nestačí, synové museli vozidlo tlačit, a tak se na základě toho dočkal dalšího převodu.

Bertha Benzová je tak důležitou osobou v historii automobilismu. Nebýt jí, je otázkou, jak by vývoj automobilu pokračoval. Minimálně by se zřejmě kvůli ostýchavému Benzovi opozdil.

David Bureš
Diskuze (3)
Avatar - Pekelná Micinka
24. 8. 2018 01:05
Re: Připomeňme si
Ano.
23. 8. 2018 20:29
Re: Připomeňme si
Nemaľoval skôr veterány? Myslím, že ešte niekde mám pár jeho pohľadníc.
Avatar - Pekelná Micinka
23. 8. 2018 15:04
Připomeňme si
Mistra Václava Zapadlíka, který v úterý 21.8. zemřel ve věku 75 let. Bohužel, ani zde na motoristickém webu, o tomto umělci zaměřeného na motorismus nepadla ani zmínka.