Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Škoda Motorsport má nového jezdce. Sedmnáctiletého kluka…

Martin Machala
Diskuze (3)
Řidičák dostal v sedmnácti na zvláštní výjimku finské vlády a dobře ho znají i čtenáři Auto.cz. Z jednoho virálu.

Tehdy bylo Kallemu Rovanperämu osm let, když se po zasněžených silnicích a zmrzlých jezerech proháněl s toyotou vybavenou nástavci pedálů, aby na ně dosáhl. Video z jeho projížďky prolétlo internetem a my jsme se mohli sázet, za jak dlouho se mladičký finský talent objeví v některém z továrních týmů.

Nakonec Kalleho ulovila Škodovka, což nakonec není až takové překvapení. Sice kolem sedmnáctiletého soutěžáka brousil i mocný Malcolm Wilson, šéf Fordu v mistrovství světa, Kalle se však rozhodl jít tak trochu ve stopách svého tatínka – Harri Rovanperä totiž v roce 2006 startoval v mistrovství světa se Škodou Fabia WRC. Navíc, škodovácká líheň je v posledních letech docela úspěšná. Stačí se mrknout na sedačky těch nejspeciálnějších speciálů, úžasných aktuálních WRC – za tovární Hyundai jezdí Andreas Mikkelsen (ten si ještě s Fabií R5 střihnul letošní Monte Carlo), s Toyotou Yaris WRC už jednu soutěž mistrovství světa vyhrál Esapekka Lappi (loňský šampion WRC 2 s Fabií R5).

Slušný výčet úspěchů má však za sebou už i Kalle. Kromě toho, že je dvojnásobným šampionem Lotyšska, letos ovládl kategorii WRC 2 v Austrálii. A to fakt není zrovna lehká soutěž… Regule ho sice ani příští rok nepustí do všech podniků, někde holt trvají na tom, aby soutěžákovi bylo minimálně osmnáct. Že je však Kalle jedním z největších talentů, o to se můžeme znovu vsadit. Nebo víte co? Spíš se vsadíme, kdy bude Kalle mistrem světa. Já tipuju sezonu 2023.

Zatím si můžete připomenout Kalleho v osmi letech. Přemýšlím, co jsem dělal v osmi já. Ale jo, s autem už jsem se rozjet asi uměl. A kdyby vám chybělo něco pod stromeček, na našem facebooku zrovna soutěžíme o pár věcí ze škodovácké sportovní kolekce. Mrkněte, soutěžní otázka není těžká!

Ještě na jednu věc jsem si vzpomněl. Pokud by vás na Kalleho soutěžáku mátla lotyšská vlajka, není to tak, že by se mladý Fin rozhodl reprezentovat jinou zemi. V automobilových závodech ale vždy startujete pod vlajkou státu, který vám vydal licenci.

Martin Machala
Diskuze (3)
Avatar - rokyta.p
20. 12. 2017 10:53
Re: No, super,
Otázka je, nakolik je Škoda domácí. Spíše řidičák v 17 na vyjímku, grrr a já od cca 15 pečlivě čekal den za dnem a stříhal metr :-|

Jinak jezdci Škoda Motorsport pomáhají s finálním laděním jednotlivých modelů. Tak až se budete někdo ptát, proč má Octavia 3 tak prkennou charakteristiku, tak si vzpomeňte, to tehdá šli 17 letí kluci ze školy ... >:-[]
20. 12. 2017 09:21
Re: No, super,
Přesně. A ještě je to stopro Žid!!
20. 12. 2017 09:08
No, super,
další cizinec, kterému Škoda umožní vstup do světového závodění. A na domácí talenty z vysoka kašle!